Netanyahu, dezavuat de Mossad

Guardian si Al-Jazeera au publicat documente secrete potrivit carora premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost contrazis de propriile servicii secrete in 2012, cand expunea la ONU principalele parti ale programului nuclear al Iranului si faptul ca intr-un an urma sa se doteze cu arma atomica. Datele dezvaluite de cotidianul britanic Guardian si canalul tv qatariot Al Jazeera provin din schimburile intre serviciile secrete sud-africane si omologii lor straini printre care Mossad-ul israelian, CIA americana sau MI6 britanic si acopera o perioada de circa zece ani, intre 2006 si decembrie 2014. Miliardarul Sheldon Adelson a accentuat presiunea la 6 februarie: acest magnat al jocurilor, a opta avere mondiala, important donator de fonduri al Partidului Republican si membru al comitetului de conducere al Coalitiei republicane evreiesti (Republican Jewish Coalition), a amenintat ca isi va folosi toti banii pentru a umili si impiedica realegerea oricarui membru al Congresului care nu va asista la discursul lui "Bibi".

acum 113 luni (25 Feb 2015)

Guardian si Al-Jazeera au publicat documente secrete potrivit carora premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost contrazis de propriile servicii secrete in 2012, cand expunea la ONU principalele parti ale programului nuclear al Iranului si faptul ca intr-un an urma sa se doteze cu arma atomica. In timp ce au loc negocieri de ultima ora intre SUA, aliatii lor si Iran asupra unui acord privind dosarul nuclear iranian, Rusia ofera rachete antiaeriene Antel-2500 republicii islamice.

Lumea serviciilor secrete este una aparte si motivatiile dezvaluirii unor documente secrete pot avea sau nu un anume scop, pot viza sau nu o anume "tinta" , dar informatiile secrete au in mod cert o putere subversiva care poate schimba destine la nivel local, regional sau mondial. Dezvaluirea lor urmareste fortarea unui deznodamant al unui context nestiut de opinia publica si releva amploarea datelor detinute de multa vreme de respectivele servicii secrete.

Datele dezvaluite de cotidianul britanic Guardian si canalul tv qatariot Al Jazeera provin din schimburile intre serviciile secrete sud-africane si omologii lor straini printre care Mossad-ul israelian, CIA americana sau MI6 britanic si acopera o perioada de circa zece ani, intre 2006 si decembrie 2014.

Unul din aceste schimburi evoca interventia lui Benjamin Netanyahu la tribuna ONU in 2012, cand a venit cu un carton ce prezenta o bomba pe punctul de a exploda pentru a demonstra starea avansata a programului nuclear iranian. Declarand ca se baza pe informatiile Agentiei internationale pentru energie atomica (AIEA), premierul israelian asigura ca, incepand din 2013, Iranul nu va mai avea nevoie "decat de cateva luni sau doar de saptamani pentru a obtine suficient uraniu in vederea fabricarii primei sale bombe atomice".

Cateva saptamani mai tarziu, Mossad a alcatuit un raport, primit de serviciile secrete din Africa de Sud la 22 octombrie 2012, in care se arata ca Iranul "nu pare pregatit pentru a im... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro