Nesiguranta alunga potentialii investitori straini din Romania
Printre acestea, cele mai importante sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului in discutie daca investitiile depasesc 5 milioane de euro, in conditiile legii si beneficiind de acordurile institutionale in vigoare. Investitorii care doresc sa beneficieze de terenuri gratuite trebuie sa prezinte o serie de informatii legate de activitatea firmei, numarul de locuri de munca care vor fi create si prezentarea viitoarei investitii. "Daca pana acum ne-am concentrat mai mult pe partea de infrastructura, renovari si pe imaginea de ansamblu a orasului, a venit momentul sa ne concentram eforturile in directia atragerii investitorilor privati, care sa aduca locuri de munca noi pentru albaiulieni, venituri la bugetul de stat, renume pentru oras", a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Cu ochii dupa posibile investitii de peste hotare, am uitat sa utilizam fondurile europene pentru a dezvolta infrastructura.
Investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 10,6% fata de 2013, la circa 2,43 miliarde euro, de la un varf de 2,71 miliarde euro atins in 2013 dupa declansarea crizei economice, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei. In 2013, investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,713 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima apreciere de la inceputul crizei. Este un simptom de nesiguranta, de crestere anemica a economiei europene. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca 70% din exporturile romanesti ajung in spatiul comunitar si ca UE a fost afectata de sanctiunile impotriva Rusiei", sustine Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Conform unui recent raport al Eurostat, la sfarsitul anului 2013, UE avea investitii in intreaga lume in valoare de 4.900 miliarde de euro, in vreme ce valoarea investitiilor straine in UE se ridica la 3.778 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca UE este un investitor net.
Fuziuni si achizitii, dar nu si noi investitii
Secretarul general al AOAR spune ca fiecare stat incearca sa isi sustina propria economie si sa creeze locuri de munca.
"De exemplu, Renault creeaza 1.000 de locuri de munca, dar in Franta, deoarece tarile incearca sa-si sprijine propriile economii. Se fac reorganizari si regrupari de forte in cadrul sectoarelor, dar nu se mai fac noi investitii", arata Parvan.
Acesta afirma ca ar trebui sa ne ingrijoreze faptul ca, desi am avut la dispozitie fondurile europene, nu am facut investitii in sistemul de apa si canalizare sau in reteaua de drumuri.
"Datele INS arata o scadere cu circa 20% a investitiilor in sectorul constructiilor, desi am avut si bani europeni de cheltuit, dar si bani publici, dovada ca buget... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro