Nepal, o tara inca impartita pe caste, unde "religiile impun un respect reciproc"

Nepal, o tara inca impartita pe caste, unde

> De fapt, nu sunt deloc surprins, pentru ca este foarte adevarat, oricat de surprinzator ar parea lucrul acesta spus de mine. Si aici, in Nepal, exista prejudecati, preconceptii, antipatii, discriminare, dar, in ansamblu, este o chestiune de nuanta pe care o simti si o traiesti in viata de zi cu zi, si eu cred ca este o predispozitie generala a oamenior de aici catre toleranta si intelegere, ba chiar catre empatie. Intr-un fel, revolutia care a adus aceasta republica este o rescriere a istoriei de catre poporul nepalez, ca reactie la cele doua secole de conducere feudala, caracterizate de un regim politic si cultural dominant, reprezentat de monarhie. In Nepal, de fapt, multi oameni sunt in parte hindusi , in parte animisti si samanisti, astfel ca religia este traita intr-un mod care nu este absolut de un anume fel sau de altul, ci mai degraba hibrid, un fel de traieste si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca, traieste in respect reciproc! Si, ca sa revin la intrebarea ta, cultura si culturile sunt alimentate si sustinute in mod semnificativ de traditiile religioase, fie ca este vorba de hinduism, buddhism sau de alte credinte, cum ar fi animismul sau samanismul, ori, de ce nu, crestinismul sau islamismul. Cand vii in contact cu realitatea complexa de aici iti impui un prag de acceptare mai indulgent si totul capata dimensiuni mai umane, astfel poti sa intelegi ca, desi fara tragere de inima, oameni accepta situatia lor si, in mod firesc, realitatea situatiei te doare, te misca, asa cum spui tu, dincolo de orice ideologie.

acum 56 luni (9 Apr 2015)

>

De fapt, nu sunt deloc surprins, pentru ca este foarte adevarat, oricat de surprinzator ar parea lucrul acesta spus de mine. Desigur ca muntii sunt frumosi, asa cum este si peisajul de la tara, dar locuri frumoase sunt peste tot.

Nepalul este o tara cu zeci de limbi si tot atatea dialecte, cu o serie intreaga de comunitati cu limbi si traditii distincte, budisti, hindusi, animisti, samanisti, este incredibil de divers.

Cei mai multi oameni traiesc unii cu altii in acelasi sat, incat este imposibil sa nu-ti atingi umarul de al altuia, care este atat de diferit de tine, in viata de zi cu zi. Si aici, in Nepal, exista prejudecati, preconceptii, antipatii, discriminare, dar, in ansamblu, este o chestiune de nuanta pe care o simti si o traiesti in viata de zi cu zi, si eu cred ca este o predispozitie generala a oamenior de aici catre toleranta si intelegere, ba chiar catre empatie.

Stiu ca este un teren alunecos sa spui ca un popor este mai bun decat altul, de aceea eu insumi spun acest lucru cu multa grija.

Am putea spune si in alt fel, dar nu ar trebui afirmat ca o chestiune de mare mandrie. Aceasta atitudine blanda fata de sine si ceilalti a dus la nepalezi la o oarecare umilinta, la inclinatia catre sclipici si catre ras. De-a lungul secolelor, elementele culturii de casta a vecinilor s-au raspandit si in Nepal. Sistemul de caste este o divizare a oamenilor pe ranguri ierarhice, in functie de gradul de curatenie exterioara (castele inferioare sunt mai murdare decat cele superioare, la indemana carora se afla mai multe mijloace de a se purifica). Cele mai multe societati hinduse, asa cum se stie, au sistemul de casta ca trasatura definitorie.

In timp, pe masura ce hinduismul a continuat sa se raspandeasca, practicile sale au concurat cu traditii care existau si care de multe ori prevalau.

A fost o tendinta care s-a consolidat odata cu crearea statului nepalez de catre regii Shah, spre sfar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro