"Nemuritorului" din Ardeal: romanul care detine recordul de longevitate a trait 148 de ani

Cazul lui a fost intens mediatizat, am inteles ca pe vremea cand a trait l-au vizitat si medici celebri care s-au minunat de varsta lui", povesteste Rus Laurian Alexandru, primarul comunei in care a trait barbatul in urma cu mai bine de 50 de ani. Potrivit "Biologiei Varstelor", la data examinarii, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea cateva probleme de sanatate: amorteli la nivelul mainilor, vedere slabita, care insa ii permitea distingerea obiectelor si se apleca cu greutate.

acum 86 luni (29 Mar 2015)

Maftei Pop s-a nascut in anul 1804 si a trait pana in anul 1952, aproape trei vieti de om. Era un om simplu, care insa a fost ferit de boli si probleme medicale. Primarul comunei clujene Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, ne confirma faptul ca sunt documente care atesta ca acest om a trait 148 de ani.

"Eu sunt relativ tanar, am numai 40 de ani si, va dati seama, nu am fost contemporan cu dansul. Si acum in Osoi, catunul unde a trait si murit, sunt oameni care l-au prins si isi aduc aminte de el. Cazul lui a fost intens mediatizat, am inteles ca pe vremea cand a trait l-au vizitat si medici celebri care s-au minunat de varsta lui", povesteste Rus Laurian Alexandru, primarul comunei in care a trait barbatul in urma cu mai bine de 50 de ani.

Potrivit documentelor, Maftei Pop s-a nascut in 1804, in Valea Loznei, un sat din judetul Salaj si s-a mutat la 85 de ani in localitatea Osoi din judetul Cluj.

La Revolutia din 1848, Maftei Pop deja avea 44 de ani, la inceperea Primului Razboi Mondial, barbatul avea deja peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. Parhon si Ana Aslan

In anii `50, chiar inainte sa se stinga, barbatul a fost vizitat de academicianul Constantin Ion Parhon, care a si inclus parte din povestea sa in studiul "Biologia Varstelor", carte care a aparut la doar cativa ani dupa disparitia sa.

Potrivit "Biologiei Varstelor", la data examinarii, Maftei Pop, care pe atunci avea deja 148 de ani, avea cateva probleme de sanatate: amorteli la nivelul mainilor, vedere slabita, care insa ii permitea distingerea obiectelor si se apleca cu greutate. Barbatul nu era cocosat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoana de 70 de ani.

Avea probleme cu auzul si impresiona mai ales cu forta de care dadea dovada, care pare greu de crezut pentru acea varsta.

"Putea insa sa manance si o oaie intreaga la o masa, pe care o primea in schi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro