Nemtii si Bucovina. Cum a fost distrusa comunitatea care a construit, in spirit teuton, o oaza de civilizatie in Romania

Nemtii si Bucovina. Cum a fost distrusa comunitatea care a construit, in spirit teuton, o oaza de civilizatie in Romania

Nici profesorii nu au scapat de deciziile absurde a autoritatilor de la Bucuresti, care au decis ca, in doar doi ani de zile, cei care nu au capacitatea de a preda in limba romana sa isi piarda postul. Istoricul Daniel Hrenciuc arata ca, pana pe 17 septembrie 1940, au fost repatriati 44.577 de germani din Bucovina de Nord si alti 52.129 din Bucovina de Sud.

acum 82 luni (4 Sep 2015)

Adusi in Bucovina incepand cu 1775, germanii s-au dovedit gospodari iscusiti, stilul constructiilor impus de catre acestia influentand decisiv arhitectural zona pana in zilele noastre.

La inceput, acestia au fost implicati in agricultura, dupa care s-au ocupat cu comertul, insa mare parte dintre germani au lucrat in Bucovina in domenii precum exploatarea si prelucrarea lemnului si constructii. Pana in anul 1918, cat timp Bucovina a fost sub stapanirea Imperiului Habsburgic, intre romani, germani si celelalte minoritati nu au existat niciun fel de probleme de convietuire.

In perioada interbelica, conform istoricului Daniel Hrenciuc, scolile si liceele germane din Bucovina au inceput sa fie desfiintate, bacalaureatul era obligatoriu in limba romana, cel in limba materna fiind desfiintat. Nici profesorii nu au scapat de deciziile absurde a autoritatilor de la Bucuresti, care au decis ca, in doar doi ani de zile, cei care nu au capacitatea de a preda in limba romana sa isi piarda postul. Astfel, 50 de profesori de la Universitatea din Cernauti au fost nevoiti sa plece la alte centre universitare din spatiul german.

Dupa anul 1933, cand popularitatea nazismului era intr-o crestere continua in Germania, partidele germane din Romania s-au unit si au inceput sa lupte pentru drepturile comunitatii germane. Istoricul Daniel Hrenciuc arata ca, pana pe 17 septembrie 1940, au fost repatriati 44.577 de germani din Bucovina de Nord si alti 52.129 din Bucovina de Sud. Germanii care s-au intors acasa nu au fost multumiti de ceea ce au gasit, astfel ca, dupa terminarea razboiului, o parte dintre ei au revenit in Bucovina.

Etnicii germani care au ramas in Bucovina pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au avut o soarta cruda. Dupa 23 august 1944, cand Romania a intors armele impotriva Germaniei, toti germanii din Bucovina au fost deportati in Uniunea Sovietica, unde acestia au f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro