Necropola secreta a Rotondei: tainele cimitirului medieval de sub cea mai veche biserica zidita in Romania

Necropola secreta a Rotondei: tainele cimitirului medieval de sub cea mai veche biserica zidita in Romania

Daca datarea acestei biserici cu plan central se confirma in intregime pana la sfarsitul cercetarilor arheologice, atunci rotonda de la Geoagiu de Jos este cea mai veche biserica de zid aflata inca in picioare nu numai de pe teritoriul Transilvaniei dar si al intregii tari", se arata in raportul din 1996. In cursul ultimelor doua campanii din anii 2003 si 2004, s-a intervenit in interiorul rotondei, fiind practicate trei sectiuni arheologice in care au fost dezvelite si cercetate un numar de 46 de morminte, care se adauga celor 172 de morminte descoperite in exteriorul lacasului. In ceea ce priveste inventarul funerar recuperat de la mormintele descoperite in interior si exterior, fie la cele gasite intregi, neatinse, ori provenit de la cele distruse sau deranjate partial sau integral, acesta consta in monede medievale (multe de epoca arpadiana) si moderne, accesorii vestimentare, resturi de vestimentatie si obiecte de podoaba, in special inele de tampla si digitale, unele dintre acestea fiind confectionate din aur.

acum 97 luni (2 Sep 2016)

O legenda (nedocumentata) despre asezarea misterioasa spune ca la intoarcerea din Ierusalim pe drumul roman care strabatea Valea Geoagiului, cavalerii templieri au ajuns in aceste locuri, iar in semn de recunostinta fata de ospitalitatea oamenilor au ridicat biserica.

Zidurile Rotondei au lasat locul unor ferestre ciudate, iar intr-o zi din luna mai, cand razele soarelui soarele trec printr-una dintre ele si se revarsa prin cealalta, este luminat chiar locul unde templierii ar fi tinut o intalnire de taina si au ingropat o comoara. Comoara Rotondei nu a fost descoperita, in schimb arheologii care au cercetat situl, timp de un deceniu, au descoperit aici o necropola veche de noua secole. Avandu-se in vedere importanta si vechimea descoperirilor efectuate in perimetrul curtii si gradinii casei parohiale reformate, incepand cu 1994 cercetarea a devenit sistematica, se arata in raportul publicat de arheologi in Cronica cercetarilor arheologice.

Construita din caramida romanica Arheologul Gheorghe Petrov, responsabil stiintific al santierului, a coordonat sapaturile din zona Rotondei si a stabilit, inca din 1994, ca biserica romanica reprezinta o adevarata raritate in cadrul arhitecturii romanice de cult din Ardeal.

"Faptul ca la ridicarea ei s-a folosit aproape in intregime caramida romana refolosita si foarte putina piatra de rau, ne indreptateste sa afirmam ca rotonda este un monument unic in tara si din acest punct de vedere", informau arheologii. Au fost scoase la iveala la acea vreme primele 20 de morminte, fara sicrie, care aveau un inventar specific pentru secolul XII (monede ale regelui Coloman, inele de tampla cu un capat in forma de S, pandantive). Cercetarile arheologice din zona Rotondei au continuat in anul urmator, cand au fost scoase la iveala alte 26 de morminte, in care defunctii fusesera depusi in sicrie de lemn, potrivit raportului publicat de Institutul Patrimoniului, in Cronica Cercetarilor Arheologice. In cele doua... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro