Nea Ilie, ospatar de-o viata la Pescarus: "Nici Regele Juan Carlos nu a fost un client asa dificil ca Vadim Tudor"

Nea Ilie, ospatar de-o viata la Pescarus:

Ilie Efta are 59 de ani si de 38 lucreaza ca ospatar la Restaurantul Pescarus. In toti acesti ani, restaurantul a trecut prin multe schimbari si a avut o multime de clienti celebri: de la sefi de stat si fete regale, pana la personalitati din lumea sportului, actori, cantareti si politicieni. Mereu zambeste, indiferent de ce probleme ar avea, de ce clienti, fara sa tina cont de anii care s-au scurs de cand e in bransa. "In meseria de ospatar, tips-ul reprezinta forma de apreciere, feedback-ul direct al clientilor fata de serviciile de servire si mancare. Au fost foarte multe bacsisuri mari, memorabile ca sa spun asa, dar cel mai mare a fost 1000 de dolari, la o nunta, in afara de nota si tipsul aferent notei", mai zice ospatarul sfatos. Acum nimeni nu are rabdare sa se bucure de o conversatie, de o mancare buna sau de a sta pe terasa la limonada.

acum 52 luni (18 Apr 2018)

Ilie Efta are 59 de ani si de 38 lucreaza ca ospatar la Restaurantul Pescarus. E aproape la fel de celebru printre clientii locului, precum localul in sine. Fondat in 1939, acesta a primit o fata noua in 2015, cand a fost preluat de grupul City Grill. In toti acesti ani, restaurantul a trecut prin multe schimbari si a avut o multime de clienti celebri: de la sefi de stat si fete regale, pana la personalitati din lumea sportului, actori, cantareti si politicieni. La 21 de ani, avea deja vechime si era foarte apreciat la alt local celebru - Athenee Palace. Si de atunci aici a ramas. A devenit un fel de imagine neoficiala a locului. Mereu zambeste, indiferent de ce probleme ar avea, de ce clienti, fara sa tina cont de anii care s-au scurs de cand e in bransa. "Lumea toata s-a schimbat!", zice cu o umbra de melancolie. "Placerea romanilor de a manca bine!" Dar cu discretie si atentie, ca pana la urma lumea nu vine la restauranta sa fie apoi vorbita, ci sa se simta bine.

Clientul celebru, clientul dificil si clientul simpatic

Iar cand se pune pe povestit, e greu sa-l opresti. Mai avusesem, dar de data asta la Pescarus au venit regele Juan Carlos si regina Sofia. N-a fost, cum era si de asteptat, avand in vedere si alte vizite ale regalitatilor. Poate de asta, chiar si acum, cand clientul dificil a devenit "raposat", nea Ilie are numai vorbe bune despre el: "Cel mai dificil client era domnul Vadim Tudor. Pe cat era de dificil, atent la detalii si pe alocuri mofturos, pe atat era de glumet. "

La polul opus, cel mai simpatic client care i-a trecut prin mana la Pescarus a fost acturul Dem Savu, cunoscut pentru rolul Capitanul Val-Vartej. Si el a murit, in 1999, dar nea Ilie isi aminteste de el cu mare drag. Le spunea bancuri si stateau de vorba pana ramanea ultimul in restaurant", povesteste nostalgic Nea Ilie.

Bacsisul de 1.000 de dolari si mireasa fugara

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro