Ne pregatim din nou sa salvam Occidentul, desi europenismul nostru este unul provincial

Ne pregatim din nou sa salvam Occidentul, desi europenismul nostru este unul provincial

Asa ca in buna noastra traditie de a pune boii inaintea carului, ne pregatim inca o data sa salvam ceva ce nu sunt convins ca intelegem pe deplin, pe care nu suntem dispusi sa il acceptam daca ni se pare ca altereaza ceva din fiinta sacra a natiunii si, mai ales, ne pregatim sa ii salvam pe unii care nu ne-au cerut sa ii salvam si nici macar nu ne-au intrebat ce credem. Imaginea sirianului trimis sa ne despoaie de identitate si sa ne puna in genunchi, ca sa ne decapiteze sau ca sa ne rugam lui Allah, e atat de prezenta, incat mi se pare ca m-am culcat aseara in Romania lui Ponta si m-am trezit in cea a lui Stefan cel Mare.

acum 89 luni (28 Aug 2015)

>

Cum ar veni, dupa ce ne-am strecurat in UE, tocmai cand se pregateau europenii aia sa inchida usa, ne-am recapatat suflul si am pus piciorul in usa urland precum stramosii nostri: Pe aici nu se trece!. Inainte de a ne acuza singuri de ipocrizie, ganditi-va ce bine am face noi Europei daca am extinde doctrina "interesului national" la cea a "interesului european". Au nevoie de o revitalizare din partea celor care, secole de-a randul, s-au sacrificat pentru ca Occidentul corupt si decadent sa isi poata construi catedrale pentru turisti.

Asa ca in buna noastra traditie de a pune boii inaintea carului, ne pregatim inca o data sa salvam ceva ce nu sunt convins ca intelegem pe deplin, pe care nu suntem dispusi sa il acceptam daca ni se pare ca altereaza ceva din fiinta sacra a natiunii si, mai ales, ne pregatim sa ii salvam pe unii care nu ne-au cerut sa ii salvam si nici macar nu ne-au intrebat ce credem. Europenismul pe care il invocam in dezbaterea publica de la noi nu e cel despre care vorbesc institutiile publice de la Bruxelles. Nu e nici ala in numele caruia Germania isi inchipuie ca e la carma continentului, cel pe care si-l imagineaza Franta ca il depoziteaza sau Marea Britanie ca-l respecta prin excluziune. E un soi de europenism de provincial venit de la Vaslui la Bucuresti ca sa il invete pe mitic cum se tine degetul mic la ceasca de cafea. Nici nu mai vorbim ca pana se pun europenii de acord despre cum arata europenismul vor trece multe invazii peste noi. Macar aici, la marginea lumii, noi avem certitudini

Situatia e identica si atunci cand vine vorba de crestinism si valori culturale. Cultural ne imaginam ca se da tonul la ceva de la Bucuresti?

Nivelul dezbaterii publice e deplorabil, ireverentios si rasist de-a dreptul, cu scuza ca suntem intr-un pericol de moarte.

Imaginea sirianului trimis sa ne despoaie de identitate si sa ne puna in genunchi, ca sa ne decapiteze sau ca sa ne rugam lui Allah, e at... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro