Ne confruntam cu val de miopie in toata lumea. "Am 34 de ani si nu-mi vad degetele de la picioare"

DE LA INCANTARE LA RESEMNARE Elocventa din acest punct de vedere este povestea ochelarilor de pe nasul Elenei Anghel (34 de ani), o specialista in marketing si comunicare din Iasi. Am 34 de ani, nu reusesc sa-mi vad degetele de la picioare de la inaltimea de 1,73 metri si sunt deja resemnata ca nicio operatie si niciun dispozitiv destept nu-mi vor mai aduce vederea de la 18 ani", marturiseste Elena. Metode pentru a ne proteja vederea Pentru evitarea riscurilor care vin la pachet cu noua tehnologie, medicii au cateva sfaturi: Dupa fiecare ora de stat la calculator, sa luam o pauza de zece minute in care sa relaxam ochii, privind la distanta, in zare, sau sa-i tinem inchisi timp de un minut-doua. Rezultate similare au obtinut si cercetatorii de la Universitatile Bristol si Cardiff din Marea Britanie, care au monitorizat sapte mii de fete si baieti din comitatul Avon din sud-estul Angliei, de la 7 ani pana la adolescenta. Acestia au constatat ca in randul copiilor care s-au jucat cel mai mare numar de ore afara - cel putin trei ore pe zi in timpul verii si cel putin o ora pe zi in timpul iernii - s-au inregistrat, la varsta de 15 ani, cele mai putine cazuri de miopie, in comparatie cu cei care au petrecut mai mult timp in interior. ESTE NECESAR SA PURTAM OCHELARI DE SOARE Chiar daca lumina soarelui are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, medicii subliniaza ca purtarea ochelarilor de soare n-ar trebui neglijata, mai ales in zilele si zonele in care nivelul de ultraviolete este foarte mare. Important de precizat este ca purtatorii de lentile de contact trebuie sa inceteze purtarea lor cu sap- te-zece zile inainte de efectuarea investigatiilor necesare si de operatie.

acum 116 luni (24 Jan 2015)

Cand era la liceu, era adesea intrebat de ce este suparat. "La finalul fiecarei ore de matematica, unde, evident, se scria mult la tabla, ma durea foarte tare capul. Credeam ca-i de la problemele pe care nu le intelegeam, dar nu era asa. Mi-am dat seama ca ma straduiam, de fapt, nu sa inteleg, ci sa copiez de la tabla. Nu vedeam tot ce era scris si stateam abia in randul patru, banca de la geam. Eram luat de multe ori la intrebari de ce sunt asa suparat, insa eu eram doar concentrat sa vad", isi aminteste Laurentiu.

Indrumat de parinti, amandoi purtatori de ochelari, a ajuns la un medic oftalmolog. Dupa o analiza sumara, acesta i-a spus tanarului ca vederea slabita vine pe fondul oboselii si ca, daca vrea, ii poate recomanda o pereche de ochelari cu lentile de minus 0,25, dar ca nu-i neaparat necesar. Are 26 de ani si o miopie de -0,75 la ambii ochi si se gandeste tot mai serios sa poarte ochelari. E destul de deranjant, frustrant chiar. Oricat de mult as vrea sa aman o noua intalnire cu oftalmologul, trebuie sa admit ca nu ma mai pot lipsi de ochelari", recunoaste Laurentiu.

Si, daca in cazul sau teoria intens promovata potrivit careia miopia este dictata de gene - si mama, si tata sunt miopi - , in multe situatii aceasta nu mai sta in picioare. Aparitia acestui viciu de refractie nu trebuie pus insa doar pe seama ereditatii. In ultima vreme diagnosticam cu miopie din ce in ce mai multi copii si tineri care nu au niciun caz in familie", arata medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru, din Bucuresti, presedintele Societatii de Oftalmopediatrie si Strabism din Romania.

DE LA INCANTARE LA RESEMNARE

Elocventa din acest punct de vedere este povestea ochelarilor de pe nasul Elenei Anghel (34 de ani), o specialista in marketing si comunicare din Iasi. Aveau o rama metalica si lentile de sticla si-mi indeplineau un vis. Intotdeauna am crezut ca o pereche de ochelari adauga cel putin zece... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro