Navele cu zbaturi, comoara istorica lasata sa dispara. Ce se intampla cu ultimele trei vapoare care mai exista in Romania

Navele cu zbaturi, comoara istorica lasata sa dispara. Ce se intampla cu ultimele trei vapoare care mai exista in Romania

Nava cu zbaturi, sau nava cu abur si roti cu zbaturi, "piroscaf" cum le gasim in "Marele dictionar de neologisme" al lui Florin Marcu, a contribuit nu numai la revolutionarea navigatiei, ci si la imbunatatirea transportului si, prin aceasta, reducerea timpului de transport a marfurilor si a persoanelor. Primul roman care a calatorit cu o nava cu zbaturi In lucrarea "O veduta inedita a orasului Galati din anul 1835" apartinand lui Cristian Caldararu, aflam ca primul roman care a calatorit la bordul unei nave cu abur si zbaturi, de la Venetia la Trieste, a fost Dinicu Golescu care consemna in anul 1826 : "vaporul este o corabie care merge pe mare, cu un mestesug de foc ce este in camara corabiei, iar afara se vede numai un cos de fer, prin care iese fumul, si doo roate mari de fer, intocmai ca roatele de la mori, ce umbla in apa". Nava incepea sa-si construiasca o reputatie excelenta in lumea turistica occidentala care aprecia nava pentru deschiderile largi ale puntilor, pentru dispozitia inspirata a volumelor si utilitatilor si, nu in ultimul rand, pentru norii de fum pe care ii lansa pe cosuri de peste 100 de ani si mai ales si starea exceptionala a masinii cu abur cu cilindri oscilanti." Vorbim atat de catarg, cat si de zbaturi, de cos, de masina cu aburi dar si de acest clopot din bronz cu insertie din argint.

acum 89 luni (10 Jan 2016)

Nava cu zbaturi, sau nava cu abur si roti cu zbaturi, "piroscaf" cum le gasim in "Marele dictionar de neologisme" al lui Florin Marcu, a contribuit nu numai la revolutionarea navigatiei, ci si la imbunatatirea transportului si, prin aceasta, reducerea timpului de transport a marfurilor si a persoanelor.

"Ca orice noutate, a fost privita cu o mare reticenta momentul aparitiei acestei aratari pe apa, mai ales ca norul negru care iesea pe cosul sau cosurile inalte si inguste, zgomotul produs, accidentele care se produceau pe apa cu putini supravietuitori, bagau o mare frica in oameni", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier al Directiei de Cultura si Patromoniul.

Din descrierea facuta in anul 1803 de catre ziarul "Journal des Debats", reiesea ca vasul, care se afla de cateva zile ancorat in dreptul masinii cu abur din Chaillot, avea "o infatisare stranie, datorita faptului ca avea doua roti mari fixate pe o osie, ca la un car; in spatele lor se afla un fel de soba mare cu un cos, despre care se spunea ca ar fi o mica masina cu aburi, menita a pune in miscare rotile si vasul."

Potrivit lui Marius Mitrof, "americanul Robert Fulton, considerat de catre multi ca inventatorul acestei "grozavii", fiind nemultumit de manifestarea europenilor fata de inventia sa, se intoarce acasa, peste ocean, unde, impreuna cu Livingstone, un new-yorkez bogat, a reusit sa construiasca vasul "Clermont", aceasta devenind prima nava cu abur propulsata cu ajutorul rotilor cu zbaturi plasate cate una la fiecare bord". Practic din acest moment, a inceput o noua etapa in istoria navigatiei, corabiile, dependente de vant fiind, incet, incet, surclasate de "rapidele" vase cu zbaturi care functionau prin forta aburului si asta pana la aparitia elicei.

Primul roman care a calatorit cu o nava cu zbaturi

In lucrarea "O veduta inedita a orasului Galati din anul 1835" apartinand lui Cri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro