"Naufragiul Europei"

In schimb, Comisia nu crede ca garduri de securitate ca cel ridicat la frontiera ungaro-sarba "trimit un bun mesaj si zidurile nu vor fi o solutie la problema" dar se estimeaza ca Ungaria area "dreptul sa-si protejeze frontiera" Haos in gara Keleti La Budapesta, principala gara a capitalei ungare, unde sute de imigranti au fost evacuati marti, a fost redeschisa ieri. Circa 2.000 de barbati, femei si copii au ramas blocati intr-o "zona de tranzit" in gara Keleti, o tabara subterana de refugiati unde mii de persoane sunt gazduite in conditii precare si depind de ajutoarele voluntarilor maghiari.

acum 65 luni (3 Sep 2015)

Fotografiile trupului fara viata ale unui copil de 3-4 ani, esuat pe o plaja turca dupa un naufragiu care a costat viata a 12 refugiati sirieni a socat Europa si a facut inconjurul lumii.

Copilul mort din fotografii-soc ce au facut turul lumii se numea Aylan Kurdi, un micut sirian inecat adus de valuri pe o plaja din Bodrum, Turcia, devenit simbolul tragediei imigratiei spre Europa. Media turca a relatat ca Aylan Kurdi era originar din localitatea siriana Kobane, de la frontiera turca, vizat acum cateva luni de lupte violente intre jihadistii Statului Islamic si combatantii kurzi.

El se afla la bordul unei din cele doua ambarcatiuni care au naufragiat in noaptea de marti spre miercuri si care transportau 23 persoane. Marea a adus la mal unele trupuri pe o plaja turca si undeva, singur, pe cel al micutului cu tricou rosu si sort albastru care va ramane simbolului acestui aflux migratoriu fara precedent, pe care multi se fac ca nu il vad.

Exodul abia incepe

Cu zecile de mii, in fiecare luna, in fiecare saptamana, sirieni, irakieni dar si afgani si alte nationalitati fug. Unii de razboi, unii de persecutii politice, unii de mizerie. In fata ambasadorilor tarilor membre UE, joi dimineata, Tusk a precizat: "Unele state membre nu se gandesc decat la indiguirea valului de refugiati, ceea ce este simbolizat de gardul controversat ridicat de Ungaria, in timp ce altele vor mai multa solidaritate aparand (...) ceea ce numim cotele obligatorii" de repartizare a refugiatilor intre cele 28 state ale Uniunii.

Riscul divizarii UE

Tusk a pledat pentru gasirea "unui denominator comun, mai ambitios" in timp ce Germania nu si-a retinut cuvintele contra unor state din Europa de Est care refuza sa primeasca refugiati prin acest sistem.

Viktor Orban a fost primit joi la Bruxelles de presedintele Parlamentului European, Martin Schultz si de presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Din punct de vedere al Comisiei, ac... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro