Naufragiatii din Marea Neagra au nevoie de un elicopter

Dupa aceasta perioada nu mai vorbim de o actiune de salvare, ci de una de recuperare de cadavre, dupa cum s-a vazut, din pacate, in cazul accidentului depe Siutghiol. "Noi, ca autoritate, nu ar trebui sa raspundem de zona de plaja, ar trebui sa fie coordonata de inspectoratele judetene de salvare. Dupa acest timp nu mai vorbim de o actiune de salvare, ci de una de recupetare de cadavre, dupa cum s-a vazut, din pacate, in cazul accidentului depe Siutghiol.

acum 94 luni (17 Jan 2016)

Autoritatea Navala Romana vrea sa cumpere un aparat de zbor specializat in misiuni SAR (Search and Rescue). Autoritatea Navala Romana (autoritatea centrala de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor in domeniul sigurantei navigatiei si al securitatii navelor), nu are la dispozitie mijloace performante de interventie. De fapt, directorul general al ANR, Laurentiu Cazan, a precizat ca in acest moment se bazeaza pe salupe si pe ajutorul partenerilor. Noi trebuie sa ajungem 24 de ore din 24", a precizat Laurentiu Cazan. De exemplu, reprezentantii Grup Servicii Petrolier ne-au precizat ca au intervenit, gratuit ori de cate ori au fost solicitati de catre ANR.

Exista si posibilitatea achizitiei unei salupe moderne, dar aceasta are o serie de dezavantaje, afirma Laurentiu Cazan. Din punctul meu de vedere o salupa nu satisface toate cerintele. Nu poate sa iasa pe vreme rea decat daca are o marime foarte mare, si atunci nu pot sa ma duc spre zonele de plaja si nu pot sa ajung in timp util", a precizat acesta.

Spre deosebire de salupa, un elicopter SAR poate interveni in aproape orice fel de vreme. de la gradul 12 incep uraganele), cand armata italiana a reusit, intr-un timp extraordinar de scurt, sa intervina. Nu vad de ce nu am putea face noi asta", a spus Cazan.

Directorul ANR a propus Consiliului de Administratie studiul de fezabilitate in vederea achizitionarii elicopterului. Rectificarea de buget se face de-abia in semestrul al doilea, si de-abia atunci putem trece la achizitie Achizitie inseamna caiet de sarcini, deci automat doua luni. Nu va fi insa fabricat si achizitionat mai repede de doi ani.

Timpii de supravietuire in apa rece sunt de la doua la 15 minute. Dupa aceasta perioada nu mai vorbim de o actiune de salvare, ci de una de recuperare de cadavre, dupa cum s-a vazut, din pacate, in cazul accidentului depe Siutghiol.

Aproape o suta de sesizari pe an

La ANR au ajuns, anul trecut, aproape 10... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro