NATO se va instala in Romania

NATO se va instala in Romania

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sustine, citand un document secret de 20 de pagini al Aliantei convenit de cei 28 de ambasadori, ca NATO pregateste o forta de reactie rapida de aproximativ 4.000 de militari care sa fie pregatita sa intervina in cazul unei agresiuni ruse impotriva membrilor estici ai Aliantei. Cei 4.000 de militari (aproximativ o brigada) vor putea fi desfasurati intr-o perioada de doua pana la sapte zile si vor constitui "varful de lance" al unei forte NATO in caz de agresiune rusa sau de "razboi hibrid" precum cel practicat de Rusia in estul Ucrainei, care sa primeasca intariri ulterior.

acum 99 luni (1 Sep 2014)

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sustine, citand un document secret de 20 de pagini al Aliantei convenit de cei 28 de ambasadori, ca NATO pregateste o forta de reactie rapida de aproximativ 4.000 de militari care sa fie pregatita sa intervina in cazul unei agresiuni ruse impotriva membrilor estici ai Aliantei. Potrivit unui oficial de rang inalt citat de FAZ, NATO dezvolta noi facilitati militare in Romania, Polonia si tarile baltice care sa primeasca fortele NATO. Aceasta intarire a capacitatii de aparare se va realiza prin organizarea de noi structuri de comanda si prin pre-plasarea de echipament militar in tarile aflate la granita de est a NATO, inclusiv tancuri, scrie FAZ. Cei 4.000 de militari (aproximativ o brigada) vor putea fi desfasurati intr-o perioada de doua pana la sapte zile si vor constitui "varful de lance" al unei forte NATO in caz de agresiune rusa sau de "razboi hibrid" precum cel practicat de Rusia in estul Ucrainei, care sa primeasca intariri ulterior. Centrul de comanda de la Stettin, in Polonia, condus de Germania, Polonia si Danemarca, va primi resurse suplimentare pentru a putea gestiona o forta de pana la 60.000 de oameni.

Detaliile planului asa-numitului "Readiness Action Plan" (RAP), care va fi adoptat la Summit-ul de la Cardiff de la sfarsitul acestei saptamani, vor fi stabilite pana la sfarsitul acestui an, dar exista deja pregatiri pentru a instala centre de comanda, recunoastere si logistica in fiecare din cele cinci tari - Romania, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Un numar mic de trupe de lupta vor fi mentinute in fiecare din cele cinci tari pe baza rotationala, dar numarul total al trupelor NATO in cele cinci tari va fi mentinut pentru o vreme la cateva mii ca urmare a unei serii de exercitii militare ce se vor succeda in perioada urmatoare si care vor intari capacitatea de aparare a statelor aflate in prima linie a apararii impotriva unei posibile agresiuni ruse. Potrivit Financial Times, disputa are l... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro