NATO se indrepta spre Est. Cum va arata Alianta in viitor?

NATO se indrepta spre Est. Cum va arata Alianta in viitor?

A fost acordat mai mult timp analizei si dezvoltarii strategiei de actiune in cazul conflictului dintre Ucraina si Federatia Rusa, problema inarmarii Ucrainei ramanand una deschisa pentru oricare din optiunile exprimate de taberele existente in Congresul american si a fost declarata, cu subiect si predicat, dorinta expresa a administratiei Obama de a inlatura ingrijorarile aliatilor din flancul estic referitoare la posibilitatea continuarii expansiunii presedintelui Vladimir Putin si in alte teritorii, ingrijorari care vor fi eliminate prin sporirea prezentei militarilor americani in tarile de la granita Aliantei. Raspunsul Rusiei la sanctiuni Zilele acestea la Sankt Petersburg s-a deschis Forumul Economic, numit si Davos-ul rusesc (in perioada cand PIB-ul Rusiei afisa o crestere de 10%), in momentul in care Franta si Belgia anuntau inghetarea activelor rusesti dupa refuzul Rusiei de a plati o amenda de 50,2 miliarde dolari actionarilor companiei Iukos, decisa de Curtea de Arbitraj de la Haga. In septembrie 1988 la exercitiul Reforger - nume de cod Certain Challange-au participat din Germania urmatoarele unitati americane Divizia 3 de Infanterie Mecanizata dislocata in Wurzburg, Divizia de Infanterie dislocata in Bad Kreuznach, Regimentul 2 de Cavalerie din Fulda, Divizionul de blindate din Frankfurt-am-Main, Brigada Berlin cu sediul in Berlinul de Vest iar din SUA au venit Divizia 1 de Infanterie Mecanizata, Regimentul 3 de Cavalerie, Brigada de Infanterie 197, Brigada de Infanterie 45 si Regimentul 179 de Infanterie al Garzii Nationale din Oklahoma. Acum vorbim de prepozitionare permanenta de armament greu, peste 1200 de vehicule dintre, dintre care 250 de tancuri Abrams M1-A2, vehicule blindate Bradlay si mortiere plus cateva escadrile de F-16 si F10 Tunderbolt toate fiind finantate prin European Reassurance Initiative in valoare de 1 miliard de USD. Rusia introduce in propriul arsenal, incalcand tratatul de interzicere a rachetelor cu raza intermediara de actiune (INF) semnat in 1987 cu SUA, recent testata racheta de croaziera Kh-101 (Rusia este singura tara care are capabilitati de a produce rachete de croaziera, tehnologie care poate fi exportata) cu o raza de actiune probabila de 1100 km.

acum 61 luni (24 Jun 2015)

>

"Astazi este oportun sa reamintim Congresului si poporului american de ce este importanta Europa. Nu poti sa intaresti legaturile de pe o zi pe alta, trebuie sa fii acolo cu toate fortele necesare" - spunea generalul locotenent Ben Hodges la seminarul Asociatiei Fortelor Terestre ale SUA (denumit Global Force Symposium and Exposition) desfasurat la Centrul Von Braun din Huntsville, Alabama, 31 March - 2 April -2015. Evolutia evenimentelor

O intrebare este pe buzele militarilor din Alianta: poate secretarul Apararii al SUA, Ash Carter, bineinteles, impreuna cu liderii europeni, sa faca in asa fel incat raspunsul NATO la criza ucraineana sa devina inceputul unui nou viitor pentru cea mai de succes alianta politico-militara occidentala dupa Al Doilea Razboi Mondial?

La 25 de ani de la incheierea Razboiului Rece cand odata cu destramarea URSS s-a crezut ca relatia dintre Federatia Rusa si Occident s-a detensionat, Kremlinul a pozitionat zeci de trupe la granita cu Ucraina si a rapit acesteia Peninsula Crimeea. Militarismul rus a provocat 28 de state europene si a destramat sistemul de securitate european, determinandu-l pe Anders Fogh Rasmussen, la vremea aceea secretarul general NATO, sa declare: suntem la un moment ce redefineste arhitectura de securitate pe care am construit-o impreuna in ultimele decenii. Eu cred ca sunt sanse de 1 la 3 ca lucrurile sa mearga intr-o directie gresita- acesta este inceputul unui nou Razboi Rece sau daca vreti inceputul unei ere glaciare- a declarat in 2014 amiralul James Stavridis la vremea respectiva Comndantul Suprem Aliat al NATO din Europa.

Daca asculti politicienii de pe cel doua maluri ale Atlanticului este usor sa tragi concluzia ca relatiile SUA-Europa sunt in suferinta si au devenit mai complicate decat par la prima vedere.

In timp ce unii politicieni vad in criza ucraineana si in actiunile revansarde ale Federatiei Ruse o slabiciune a securitatii transatlantice, raspun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro