NATO se alatura aliantei arabe impotriva ISIS din Siria si Irak, asa cum a cerut Donald Trump. Care sunt urmatoarele miscari ale Iranului si Rusiei | ANALIZA

NATO se va alatura coalitiei internationale impotriva gruparii teroriste ISIS, a anuntat, ieri secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu putin inainte de sosirea presedintelui american, Donald Trump. Si inainte, si in timpul vizitelor lui Donald Trump in Arabia Saudita si Israel, oficialii americani au transmis constant ca Iranul trebuie sa-si stopeze programul balistic, trebuie sa-si recheme militiile siite din Irak si Siria, trebuie sa stopeze finantarea organizatiei teroriste Hezbollah, pe care a angrenat-o in lupte in Siria, de partea regimului Assad.

acum 66 luni (26 May 2017)

NATO se va alatura coalitiei internationale impotriva gruparii teroriste ISIS, a anuntat, ieri secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu putin inainte de sosirea presedintelui american, Donald Trump.

Sefii de Stat Major ai tarilor membre NATO s-au reunit saptamana trecuta la sediul aliantei, la Bruxelles, unde au discutat despre modalitatile pentru a creste rolul NATO in lupta impotriva terorismului, o dorinta a SUA, care doreau sa afle raspunsul pana la vizita lui Trump.

Se va infiinta o celula antiterorista a NATO

NATO trimite astfel un mesaj de unitate in lupta impotriva terorismului global, dar nu se va angaja in lupta pe teren, in Siria si Irak, cu trupe. Fiecare din cele 28 de state ale Aliantei participa deja, cu titlu individual, la coalitia angajata in raiduri aeriene impotriva ISIS in Irak si in Siria si sprijina ofensivele la sol ale trupelor locale impotriva jihadistilor.

Devenind membru deplin al acestei coalitii, NATO va functiona ca o platforma pentru coordonarea aliatilor, va implica mai mult avioanele sale radar AWACS in spatiul aerian al Turciei, pentru operatiunile din Irak si Siria si va antrena mai multe trupe guvernamentale irakiene. Potrivit lui Stoltenberg, se va infiinta, la cartierul general al Aliantei, o celula dedicata schimbului de informatii privind retelele teroriste si miscarile luptatorilor jihadisti. Alianta NATO se afiliaza aliantei arabe si musulmane planuita de multa vreme de catre presedintele Trump si regele Arabiei Saudite in lupta impotriva terorismului international. Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a anuntat aceasta alianta, vorbind in numele a 55 de state majoritar musulmane, la sfarsitul vizitei lui Donald Trump la Riad. Si inainte, si in timpul vizitelor lui Donald Trump in Arabia Saudita si Israel, oficialii americani au transmis constant ca Iranul trebuie sa-si stopeze programul balistic, trebuie sa-si recheme militiile siite din Irak si S... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro