NATO iese la raport: cat cheltuieste Romania fata de ceilalti aliati

NATO iese la raport: cat cheltuieste Romania fata de ceilalti aliati

Romania a cheltuit anul trecut 10,78 miliarde lei (2,65 miliarde dolari) pentru aparare, alocand insa un procent mai mic din Produsul Intern Brut decat cu un an inainte, dar si una dintre cele mai mici sume pe cap de locuitor dintre statele membre NATO, potrivit statisticilor organizatiei. Eforturile realizate de Romania in cadrul NATO anul trecut au fost laudate de secretarul general Jens Stoltenberg in cadrul unei conferinte de presa de prezentare a raportului anual al organizatiei. Romania se regaseste printre cele opt state care gazduiesc o detasare de forte intr-o Unitate de Integrare a Fortelor NATO, subordonata Comandamentului Multinational de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucuresti.

acum 65 luni (14 Mar 2017)

Romania a cheltuit anul trecut 10,78 miliarde lei (2,65 miliarde dolari) pentru aparare, alocand insa un procent mai mic din Produsul Intern Brut decat cu un an inainte, dar si una dintre cele mai mici sume pe cap de locuitor dintre statele membre NATO, potrivit statisticilor organizatiei.

Eforturile realizate de Romania in cadrul NATO anul trecut au fost laudate de secretarul general Jens Stoltenberg in cadrul unei conferinte de presa de prezentare a raportului anual al organizatiei.

Printre progresele enumerate de inaltul oficial aliat se numara operationalizarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu si trecerea sa sub comanda NATO, recunoasterea spatiului cibernetic ca domeniu operational, cresterea prezentei militare in estul Aliantei, trei intruniri ale Consiliului NATO-Rusia pentru cresterea transparentei, proiectarea stabilitatii in vecinatatea Aliantei sau noul nivel de cooperare intre NATO si Uniunea Europeana, potrivit caleaeuropeana.ro. Romania fata de ceilalti membri NATO

Cheltuielile cu apararea ale Romaniei au reprezentat anul trecut 1,41% din PIB, fiind a 11-a natiune intr-un clasament al contributiilor.

Numai cinci state membre NATO au alocat pentru aparare peste 2% din PIB, tinta stabilita de organizatie, respectiv Statele Unite (3,61%), Grecia (2,36%), Estonia (2,18%), Marea Britanie (2,17%) si Polonia (2,01%).

In ceea ce priveste valoarea cheltuielilor, cel mai mult au alocat pentru aparare Statele Unite, respectiv 664,058 miliarde dolari, fiind urmate de Marea Britanie, cu 56,790 miliarde dolari, Franta, cu 44,222 miliarde dolari si Germania, cu 47,469 miliarde dolari.

Cheltuielile cu apararea pe cap de locuitor erau in Romania de numai 121 de dolari, una din cele mai mici valori dintre statele membre NATO.

Cheltuielile totale cu apararea ale statelor membre NATO in 2016 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro