NATO, ca putere nucleara. Expert american: "NATO are nevoie de o noua generatie de arme nucleare sub-strategice in Europa"
In opinia sa accentul trebuie sa cada preponderent pe diversificarea portofoliului nuclear tactic aflat la dispozitia Aliantei, suplimentandu-l cu rachete de croaziera capabile sa fie lansate de pe mare sau din aer - mergand pana la amplasarea de arme nucleare in tarile aliate de pe flancul estic. Dincolo de implementarea pachetului asumat la summitul din Tara Galilor (operationalizarea varfului de lance al Fortei de Raspuns a NATO si activarea centrelor de comanda si control pe teritoriul aliatilor estici), Alianta ar trebui sa creioneze un sistem de descurajare a amenintarilor hibride si sa investeasca in propria umbrela anti-access si de interdictie regionala.
45 (aprilie/ mai 2015) - editia cu scenarii nucleare Anexarea Crimeii a readus in prim-plan dezbaterea despre rolul armelor nucleare tactice in politicile de securitate ale NATO. Punctual, scenariul de la care se porneste este acela ca Rusia ar putea forta o politica nucleara pe marginea prapastiei pentru a descuraja o eventuala interventie NATO impotriva actiunilor sale. Iar pe fondul agresiunii din Ucraina, Putin nu a pierdut ocazia de a reaminti Europei si Statelor Unite ca Rusia este, in ultima instanta, o putere nucleara. Moscova vorbeste chiar de perspectiva dislocarii de echipamente cu dubla utilizare in zone din proximitatea flancului estic al Aliantei, precum Kaliningrad sau Crimeea. "Pentru a spori credibilitatea amenintarilor nucleare ale NATO, Alianta trebuie sa priveze Rusia de avantajul nuclear coplesitor pe care il detine pe campul de lupta. (...) NATO trebuie sa planifice dezvoltarea si amplasarea unei noi generatii de arme nucleare sub-strategice in Europa", spune Kroenig. In opinia sa accentul trebuie sa cada preponderent pe diversificarea portofoliului nuclear tactic aflat la dispozitia Aliantei, suplimentandu-l cu rachete de croaziera capabile sa fie lansate de pe mare sau din aer - mergand pana la amplasarea de arme nucleare in tarile aliate de pe flancul estic. Este foarte putin probabil, chiar pe fondul razboiului din Ucraina, ca o astfel de perspectiva sa treaca testul de consens al NATO. In 2010, Germania a devenit purtatoarea de cuvant a unei coalitii extinse (Belgia, Olanda, Norvegia, Luxemburg) care isi propunea sa creeze o masa de presiune in interiorul Aliantei pentru eliminarea completa a dispozitivelor tactice nucleare americane din Europa. De aceea lucram la indepartarea lor", spunea Guido Westerwelle, pe atunci ministrul de Externe al Germaniei. In acelasi timp, insa, dezechilibrul existent intre Alianta si Rusia pe nisa armelor nucleare tactice au facut multe tari din NATO, mai ales cele aflate pe flancul estic, sa respinga opinia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro