Natiunile, in razboi cu globalizarea? "Daca statele nu vor lua masuri, globalizarea va fi ultima doza de care le va duce la prabusire"

Natiunile, in razboi cu globalizarea?

Globalizare Legalitatea si statul de drept De aceea, atat natiunea, cat si globalizarea au in spatele lor legalitatea/statul de drept, intocmai unui "conducator de joc de fotbal/handbal" care paseaza pe culoar atacantilor. Avionul transforma totul, iar profesionistii de inalta clasa izbutesc in primii 50 de ani de folosire a acestei inventii sa isi consolideze reputatia si renumele, pentru ca pot ajunge oriunde sunt solicitati in foarte scurt timp, iar banii castigati in meseriile lor le permit sa achizitioneze bilete de avion in orice moment, putand astfel sa aiba mobilitatea necesara oricarui noi loc de munca, in orice tara. De aceea, orice stat sau lider politic care doreste sa ramana la putere timp mai indelungat cauta sa elimine libertatea de pe internet si din presa, pentru a nu se mai cunoaste bunele practici din alte state - astfel, eliminand in buna parte orice critica, pentru ca oamenii nu mai stiu cu ce anume sa isi compare viata in interiorul statelor prost administrate. Doar ca aceste inventii nu s-au raspandit dintr-o data si uniform la scara planetara, ci in fiecare tara si in fiecare familie adoptarea acestor noi tehnologii create s-a facut in functie de deschiderea pe care sistemele politice au permis-o si in raport de sumele de bani avute de familii pentru investitii. In fiecare zi, avantajul lor se mareste, iar ei sunt cei care preiau pozitiile de varf in companii si institutii publice: competenetele lor ridicate ii fac aproape imposibil de inlaturat - atentie, chiar in mod obiectiv - de catre cei care nu au beneficiat de educatie superioara. Astfel, se contureaza pe de o parte un varf al piramidei total adaptate tehnologic si intelectual - atentie, conditii de indeplinit cumulativ - de cateva sute de milioane de oameni, numar nici pe departe satisfacator, raportat la cele peste 7,4 miliarde de locuitori ai planetei - din care 2,4 mld. Si atunci, daca statelor mici si mai ales cetatenilor lor nu li se da voie sa gandeasca prea liber in raport de marile puteri, le ramane globalizarea ca singura tinta legitima, corecta politic si pe care si marile capitale o permit criticata, pentru ca si ele - desi gestioneaza cele mai mari profituri in urma globalizarii - au pierderi in fata acesteia, dar in proportii diferite, in urma competitiei geopolitice dintre ele (marile puteri). iar daca tehnologia este elementul pe care nu il poti controla, dar care iti afecteaza veniturile, atunci nu ai alta solutie decat ori sa o adopti si sa speri ca vei beneficia cat mai mult de ea, sau sa te revolti impotriva ei - culmea, folosind-o pentru a strange in jurul tau pe alti cetateni la fel de afectati de ea.

acum 47 luni (12 Jan 2017)

>

Raspunsul la aceasta intrebare pare a se formula in acesti ani, sau mai precis in deceniul acesta si cel urmator. Instinctiv, miliarde de oameni isi pun aceasta intrebare, deoarece consecintele si raspunsurile oferite se aplica, fara exceptie, intregii planete, mai ales in timpul varstei active - care, dupa cum se observa, tinde spre a se apropia in tot mai multe tari de pragul maxim al pensionarii la 70 de ani.

Atat natiunea, cat si globalizarea sunt concepte totale, care au o baza extraordinar de larga de conditionari ale fenomenelor sociale si asupra indivizilor.

Aceasta confruntare se poarta in buna masura prin dezbateri realizate pe un ton din ce in ce mai dur, furios - de multe ori chiar veninos - pe orice sursa de expunere a ideilor: presa, Facebook, conferinte etc. Exista si o particularitate specifica: dezbaterea privind relatia natiune-globalizare este mascata sub diferite forme, care au ca obiect modalitati de dezvoltare a economiei, organizarea statului si relatiile inter-umane.

Protestatari in Polonia Foto: EPA "Anul european al furiei"

De aceea, aceste violente dezbateri nu se pot aborda intocmai unei interventii chirurgicale, prin scoatere a organului din corp si oprire a celorlalte functii vitale ale acestuia, reparare, iar apoi refixare a organului in corp si repornirea functiilor vitale. tonul cel mai taios si - de foarte multe ori - ajung sa se urasca intre ei.

In fond, fiecare dintre noi este cetatean al cel putin unui stat, si in raport de legislatia si interesele acestuia ne calculam actiunile. - si atentia indreptata asupra unuia sau altuia nu este de fapt decat exprimarea unei viziuni punctuale asupra problemelor pe care le are statul.

In acest raport se implica conceptul de legalitate / stat de drept, ca fiind modalitatea prin care un aspect al unei viziuni se implementeaza. Astfel, orice varianta de organizare a statului si societatii trebuie sa urmareasca cu obsti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro