Nationalismul promovat tot mai mult de politicieni incepe sa aiba efecte: Numarul romanilor care considera ca este un lucru rau ca facem parte din Uniunea Europeana a crescut cu 9 procente
Citește și: Naționalismul de campanie: Politicienii care visează la fotoliile de parlamentari mizează pe romanism și lansează teorii despre Soros ca să caștige voturi Limbajul acestei campanii electorale conține fraze demne de un Corneliu Vadim Tudor, iar partide precum PRU și PSD reiau teme conspiraționiste legate de influența ocultă a miliardarului George Soros, exact ca la inceputul anilor ’90... In proporție de 34%, romanii continuă să considere moneda euro drept un element de identitate euro-peană, chiar dacă s-a inregistrat o scădere de 9 procente față de anul trecut, de la 43% la 34%.
Discursul naționalist promovat de politicieni are efecte concrete asupra opiniei publice din Romania. Euroscepticismul a fost favorizat și de faptul că Europa s-a confruntat, in ultima perioadă, cu evenimente cu impact asupra percepției romanilor: atentatele teroriste, criza refugiaților, Brexit.
Citește și: Naționalismul de campanie: Politicienii care visează la fotoliile de parlamentari mizează pe romanism și lansează teorii despre Soros ca să caștige voturi
Limbajul acestei campanii electorale conține fraze demne de un Corneliu Vadim Tudor, iar partide precum PRU și PSD reiau teme conspiraționiste legate de influența ocultă a miliardarului George Soros, exact ca la inceputul anilor ’90... In doar un an, numărul romanilor care consideră că apartenența la UE este un lucru bun pentru Romania a scăzut cu 11 procente, de la 64% anul trecut, la 53% anul curent. In același context, numărul celor care cred că este un lucru rău că Romania este membră UE a crescut cu 9 procente, de la 8% la 17%.
O creștere alarmantă a inregistrat numărul romanilor care consideră că Uniunea Europeană se indreaptă intr-o direcție greșită, de la 21% in 2015, pană la 40% anul acesta.
Ingrijorătoare este și proporția celor care cred că Romania a beneficiat de apartenența la UE, care a -scăzut cu 8 procente, de la 72% la 64%. Cel mai important beneficiu este, in opinia a 44% din romani, posibilitatea obținerii de noi locuri de muncă.
Totuși, 38% din romani sunt de părere că vocea lor contează in Europa, iar 32% spun că asta se intamplă la nivel național. In proporție de 34%, romanii continuă să considere moneda euro drept un element de identitate euro-peană, chiar dacă s-a inregistrat o scădere de 9 procente față de anul trecut, de la 43% la 34%. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro