Nascut dupa esecul Nabucco, proiectul BRUA a inghitit 41% din fonduri, fara sa se fi demarat constructia

Nascut dupa esecul Nabucco, proiectul BRUA a inghitit 41% din fonduri, fara sa se fi demarat constructia

Transgaz a informat Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca la 27 noiembrie va prezenta in fata actionarilor o informare privind intentia de a incheia cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de imprumut in valoare de 50 millioane euro, suma destinata finantarii etapei I a proiectului BRUA. Am emis autorizatia de construire, avem proceduri in derulare pentru atribuirea lucrarilor de construire, pentru partea de proiectare si partea de echipamente pentru statii au fost semnate deja contractele si urmeaza ca in decembrie sa fie semnate contractele pentru partea de executie si este in procedura de a fi finalizata achizitia de conducta", spunea ministrul in septembrie, precizand ca toate tarile au convenit si s-a stabilit foarte clar ca va fi o interconectare pe reverse-flow, adica in ambele sensuri, in toate cele patru state.

acum 79 luni (20 Oct 2017)

Transgaz a informat Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca la 27 noiembrie va prezenta in fata actionarilor o informare privind intentia de a incheia cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de imprumut in valoare de 50 millioane euro, suma destinata finantarii etapei I a proiectului BRUA.

Ultima varianta a proiectului, cea din vara aceasta, precizeaza ca BRUA consta in construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Statia de Comprimare Gaze Podisor cu Statia de Masurare Gaze Horia pe directia Podisor - Corbu - Hurezani - Hateg - Recas - Horia in lungime de aprox. 479 km cu diametru de 32" (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar si construirea a trei statii de comprimare a gazelor naturale SCG Podisor, SCG Bibesti si SCG Jupa, fiecare statie fiind echipata in FAZA 1 cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul in rezerva), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirectional de gaze.

De asemenea, de-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 robinete de sectionare, precum si 18 statii de protectie catodica. Atunci, ministerul informa ca Transgaz poate implementa, pana in 2020, prima faza a coridorului de transport Bulgaria- Romania-Ungaria-Austria silungimea conductei este de circa 550 km, pe culoarul Giurgiu - Podisor - Corbu - Hurezani - Hateg - Recas - Horia si a trei statii de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Hateg, SC Horia).

Dupa punerea in functiune, proiectul va asigura o capacitate maxima de transport gaze naturale de 1,5 mld.mc/an inspre Bulgaria si de 4,4 mld.mc/an inspre Ungaria. Memorandumul, semnat de toate cele patru state implicate abia luna trecuta Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus ca proiectul este intr-o faza "foarte avansata", in decembrie urmand sa fie semnate ordinele de incepere a lucrarilor, astfel incat pana la primavara sa fie pregatite lucrarile propriu-zise, iar constructia efectiva sa inceapa atunci cand temperaturile vor permite acest lucr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro