NASA a gasit sapte planete similare Pamantului: de ce nu e o descoperire atat de mare pe cat crezi
Cele sapte exoplanete alcatuiesc un sistem stelar, care orbiteaza in jurul stelei Trappist-1 (inspiratia numelui vine de la o bere belgiana - n.r.), o stea rece cu densitate scazuta, aflata la o distanta de 40 de ani-lumina fata de Terra, in constelatia Varsatorului (sau Aquarius, cum o s-o mai intalnesti). In primul rand, sistemul acesta este la o distanta incredibil de mare de Terra si de unde ar putea ajunge omul. Iar pentru 2017, NASA are un buget de 19,3 miliarde de dolari, care vor fi investiti in sonde si alte echipamente, astfel ca vor mai fi anunturi (poate mai importante) pe care agentia sa le faca.
Vestea de la NASA e poate cea mai asteptata stire din domeniul stiintei din ultimele zile.
Entuziasmul porneste de la prezumtia ca pe cele sapte exoplanete ar putea exista apa in stare lichida. Pe Pamant, apa este elementul esential pentru viata si motivul pentru care cercetarile pe Marte incepi de la acelasi punct.
Cele sapte exoplanete alcatuiesc un sistem stelar, care orbiteaza in jurul stelei Trappist-1 (inspiratia numelui vine de la o bere belgiana - n.r.), o stea rece cu densitate scazuta, aflata la o distanta de 40 de ani-lumina fata de Terra, in constelatia Varsatorului (sau Aquarius, cum o s-o mai intalnesti). Mai mult, steaua are un diametru de aproximativ 8% din cel al Soarelui, iar asta face ca planetele sa para mai mari (fata de cum e in sistemul nostru solar). Descoperirea e importanta, dar nu pe cat o face NASA sa para
NASA a avut momente excelente in ultimii ani, mai ales din 2012, cand a trimis roverul Curiosity pe Marte in cautarea elementelor care ar sustine viata. La inceput de 2017, ne putem bucura de acest anunt. Totusi, trebuie sa stii si alte cateva elemente si de ce nu este descoperirea secolului si nici semnul invaziei extraterestre.
In primul rand, sistemul acesta este la o distanta incredibil de mare de Terra si de unde ar putea ajunge omul. Viteza luminii e cea mai mare din Univers, deocamdata, si niciun vehicul creat de om nu s-a apropiat vreodata de ea. Pentru cercetari amanuntite si fixarea unei colonii acolo ar trebui ca oameni de stiinta sa ajunga pe una dintre planete.
Realitatea e ca in cateva decenii, aproape 40 de ani, doar Voyager 1 a iesit din sistemul solar "autohton", iar asta cu o viteza de 45 km/s. Mai mult, ultima mare reusita a NASA a fost sa puna un om pe Luna, apoi bugetele de cercetari si inovatie au fost mai mici, ca nu mai exista un interes real din partea Statele Unite ale Americii.