Naravuri de altadata. Cum se divorta in Tarile Romane in secolul al XVII-lea: "Ia o vaca si o daruieste mitropolitului"

Naravuri de altadata. Cum se divorta in Tarile Romane in secolul al XVII-lea:

Si sa stii, cititorule ca pe vremea domnilor de odinioara, daca un moldovean s-ar fi casatorit cu o catolica sau un catolic s-ar fi insurat cu o moldoveanca, domnul indata poruncea sa i se puna pe cap un cerc de arama inrosit in foc si deci il omora in felul acesta". Moldovenii, in viziunea lui Cantemir: "In afara de credinta ortodoxa si ospitalitate, cu greu am putea gasi ce sa laudam" In urma cu trei secole, carturarul Dimitrie Cantemir, unul dintre domnitorii care s-au aflat la carma Moldovei, lasa mostenire una dintre primele descrieri ale romanilor de la est de Carpati.

acum 58 luni (30 Apr 2016)

Se stie ca biserica crestina, indiferent de rit, accepta cu greu divortul. Un aspect pe care-l vom aminti este legat de divort si cat de usor se putea desface un juramant facut in biserica. Dovada este pasajul urmator:

"Cand vreunuia nu-i place sotia sa, fie ca ea este urata sau ca el nu are tragere de inima sau dragoste pentru ea, chiar daca ar avea copil cu ea, atunci ia o vaca si o daruieste mitropolitului. Acela le da amandurora voia sa se poata casatori de al doilea cu cine le este pe plac - numai sa nu fie dintre catolici, care nici ei nu se pot casatori cu acesti moldoveni dupa cum vrem sa-i numim.

Si sa stii, cititorule ca pe vremea domnilor de odinioara, daca un moldovean s-ar fi casatorit cu o catolica sau un catolic s-ar fi insurat cu o moldoveanca, domnul indata poruncea sa i se puna pe cap un cerc de arama inrosit in foc si deci il omora in felul acesta".

Imagine din cartea "Firea romanilor", volum coordonat de Daniel Barbu FOTO Florina Pop

O marturie asemanatoare s-a pastrat de la Petru Bodgan Baksic, primul arhiepiscop al Bulgariei 1601-1674. episcopul) rezolva repede pricina, fara a tine seama nici de canoane, nici de concilii sau de autorii care ne invata sa judecam drept.

Cand vrea sa desparta pe o sotie de sot si sa desfaca legatura casatoriei, cum se obisnuieste la ei pentru cel mai neinsemnat cuvant, face mai intai o invoiala cu ei: si dupa ce a facut mai intai pretul, da voie ca un barbat sa-si ia alta sotie si o femeie alt sot.

De asemeni cand cineva vrea sa fie hirotonit, se intelege mai intai din pret si apoi este hirotonit.

Imagine din cartea "Firea romanilor", volum coordonat de Daniel Barbu FOTO Florina Pop

Pasajele de mai sus au fost publicate intr-un volum numit "Firea romanilor", coordonat de Daniel Barbu in 2000, la Editura Nemira.

M... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro