Muzicantul din Pecica: de 70 de ani canta la exotica vioara cu goarna: "Am avut prima pereche de pantofi abia la 14 ani"

Muzicantul din Pecica: de 70 de ani canta la exotica vioara cu goarna:

"De mic am inceput sa iau ore la vioara de la Gheorghe Rada din Cosdeni (n.r. ZOOTEHNIST, SOFER, DAR MAI MULT VIOLONIST La un moment dat, a venit vremea sa plece din Bacau si sa se stabileasca in judetul Arad, la Pecica, unde s-a casatorit si a facut patru copii (doi baieti si doua fete), iar acum are si nepoti. Si in ziua de astazi, Augustin Cionca este solicitat sa mearga cu vioara la Palatul Copiilor cand este cate un concurs, dar si la multe petreceri.

acum 73 luni (4 Feb 2018)

"De mic am inceput sa iau ore la vioara de la Gheorghe Rada din Cosdeni (n.r. Strabateam de doua ori pe saptamana, pe jos, acest drum pentru a invata sa cant. Doar opinci aveam, dar nu le purtam, le tineam de bune. Prima pereche de pantofi am avut-o la 14 ani. Erau numarul 41", isi incepe povestea Augustin Cionca (79 de ani), muzicant de-o viata, care acum locuieste in Pecica, judetul Arad.

Despre locul natal, Augustin Cionca spune ca era un sat micut si ca nimeni nu avea venituri, nu erau angajati, traiau cum se gospodareau. El a prins, insa, de mic drag de muzica. Isi aduce aminte ca primele doine si romante le-a auzit din gura mamei si a tatalui. "Ciobanas cu trei sute de oi" este una dintre piesele pe care le asculta fredonate seara, la lumina lampii.

"IN LOC DE CORZI, ERAU CEVA CABLURI, SARME"

"Unchiul meu canta la vioara. Apoi, un tamplar mi-a facut una dintr-un lemn de cires. In loc de corzi, erau ceva cabluri, sarme ce erau pentru telefoane, folosite in comunicatii. Cand a vazut tata ca este treaba serioasa, desi nu aveam nu stiu ce venituri, mi-a cumparat o vioara de la Arad. Pe atunci aveam in jur de 10 ani. Vioara a costat 280 de lei. Din pacate, pe la varsta de 21 de ani, cu graba sa nu pierd trenul, ea fiind pusa intr-un bagaj, am uitat-o in gara. Mecanicii de tren si impiegatii mi-au spus ca mi-o aduc ei, dar, din pacate, nu am mai gasit-o. Dupa jumatate de an, am reusit sa obtin alta vioara facuta de un maestru tamplar.

ZOOTEHNIST, SOFER, DAR MAI MULT VIOLONIST La un moment dat, a venit vremea sa plece din Bacau si sa se stabileasca in judetul Arad, la Pecica, unde s-a casatorit si a facut patru copii (doi baieti si doua fete), iar acum are si nepoti. Fetele, care sunt stabilite in Belgia, ii cumpara si astazi corzi pentru vioara. Am lucrat la colectiv, in zootehnie, apoi am urmat o scoala veterinara, una la CFR, dar si o scoala de soferi, unde am obtinut toate categoriile. Am lucrat ca sofer zeci de ani, dar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro