Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti se va inchide pentru cinci ani

Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti se va inchide pentru cinci ani

Printre obiectele de patrimoniu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei se numara bratari dacice regale de aur, monede de aur de tip Koson, monede de tip Koson din argint, umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n, la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si monede de argint si bronz.

acum 64 luni (29 Jul 2015)

Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul general al MNIR a declarat ca institutia muzeala pe care o conduce va intra intr-un proces de renovare si va fi inchisa timp de cinci ani din momentul in care va incepe finantarea.

"Vom organiza noi spatii de depozitare, suntem in discutii pentru a obtine aceste spatii, avem nevoie de o suprafata foarte mare, circa 11.000 de metri patrati, care trebuiesc amenajati conform prevederilor normelor de conservare si de asigurare a securitatii, si pentru perioada pana in 2018 am solicitat si un spatiu pentru organizarea de expozitii, in asa fel incat activitatea muzeului sa nu se intrerupa si publicul sa nu uite ca exista un Muzeul National de Istorie a Romaniei", a declarat Ernest Oberlander-Tarnoveanu. "Sunt hale foarte mari, usor de amenajat si relativ ieftin, fata de altele, si care prezinta si multe alte avantaje in ceea ce priveste asigurarea securitatii", a completat Ernest Oberlander-Tarnoveanu. In decembrie 2014, bugetul pe anul 2015 al Ministerului Culturii (MC) a primit o suplimentare de 1 milion de lei pentru inceperea lucrarilor de reabilitare la Muzeul National de Istoriei a Romaniei. In iunie 2014, reprezentantii Ministerului Culturii declarau pentru Mediafax ca Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti are nevoie de peste 27 de milioane de euro pentru lucrarile de consolidare si restaurare, patrimoniul acestuia urmand sa fie mutat, cel mai probabil, la Casa Presei. Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a fost infiintat in 1970, fiind "cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara, dintai nu intr-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii", se arata pe site-ul institutiei. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile MNIR, pentru a ilustra mileniile de istorie ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci. Printre obiectele de patrimoniu de la Muzeul National de Istorie a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro