Muzeul funerar in aer liber, unic in Romania. Inscriptiile stravechi ce indica cum erau deplansi mortii in Antichitate

Muzeul funerar in aer liber, unic in Romania. Inscriptiile stravechi ce indica cum erau deplansi mortii in Antichitate

Monumentele funerare din Piata Ovidiu din Constanta poarta inscriptii antice traduse pe placute asezate la baza lor, in limba romana si in limba engleza. Un asemenea monument comemorativ sau funerar de dimensiuni mici (au inaltimea unui om de statura medie spre inalta), in forma de coloana sau de pilastru, alcatuit dintr-un singur bloc de piatra si purtand de obicei inscriptii sau sculpturi poarta numele de stela. "Am vazut multe tinuturi si am plutit pe tot intinsul marii, caci armatori imi erau si tatal, si sotul, pe care cu maini curate i-am asezat, dupa moarte, in mormant.

acum 82 luni (15 Nov 2016)

Monumentele funerare din Piata Ovidiu din Constanta poarta inscriptii antice traduse pe placute asezate la baza lor, in limba romana si in limba engleza. Un asemenea monument comemorativ sau funerar de dimensiuni mici (au inaltimea unui om de statura medie spre inalta), in forma de coloana sau de pilastru, alcatuit dintr-un singur bloc de piatra si purtand de obicei inscriptii sau sculpturi poarta numele de stela.

Una dintre stelele descoperite de arheologii tomitani si expuse in Piata Ovidiu, in fata Edificiului Roman cu Mozaic, este inchinata Epiphaniei, o grecoaica din Hellada care a trait la Tomis in secolele II-III dupa Hristos. "Am vazut multe tinuturi si am plutit pe tot intinsul marii, caci armatori imi erau si tatal, si sotul, pe care cu maini curate i-am asezat, dupa moarte, in mormant. M-am nascut intre muze si m-am impartasit din bunurile intelepciunii", scrie pe altarul Epiphaniei. Iar patrie si sot imi este Perinthos", arata posteritatii o cetateanca din Tomis, care a vietuit candva, in secolele II-III. Cecilia Artemisia a trait putin, doar 30 ani, si a murit dupa nasterea celui de-al patrulea copil. Iata cum a decurs destinul sau, povestit in numele Ceciliei de vaduv: "La 13 ani m-a iubit un tanar, demn de noi; apoi m-am casatorit cu el si am avut trei copii: un fiu mai intai, apoi doua fiice, leit chipul meu. Caci a murit intai copilul si dupa putin timp, si eu. Perinthos, sotul meu, traieste si ma plange cu glas stins. Am aci si pe mama, Flavia Theodora. Si tie salutare, cel care treci pe langa mormintele noastre!"

Hermogenes ii era numele, dar i se zicea Cyzicianul si a trait in secolul al III-lea. Era arhonte - magistrat suprem din Atena, dar si agoranom - magistrat insarcinat cu controlul pietei economice a Tomisului. In varsta de 50 ani, am ajuns la capatul vietii si am murit, asa cum trebuie sa soseasca tuturor sorocul", este resemnat demnitarul in epitaful lui.

Lui ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro