Muzele care nu l-au iubit pe Eminescu

Muzele care nu l-au iubit pe Eminescu

"Eminescu a gasit cuvintele cele mai pline de simtire ca sa cante femeia si numai visul de iubi femeia era pentru o el o fericire fara margini", scria Nicolae Petrascu despre Eminescu in "Icoane de lumina". Se spune ca , pe langa tumultuoasa poveste de amor cu Veronica Micle, celelalte amoruri ale poetului n-au facut decat sa intregeasca tabloul dezamagirilor lui Eminescu aflat in permanenta cautare a iubirii: "Femeile iubite de el nu numai ca nu i-au simtit frumusetea si bucuria geniului, dar una l-a dezamagit dupa ce-l iubise cateva timp, alta l-a desconsiderat socotind relatiile cu el ca o scadere, iar cea de-a treia i-a ramas indiferenta", scrie Nicolae Petrascu despre iubirile lui Eminescu in "Icoane de lumina" Mite Kremnitz, despre Eminescu: ""Il pretuisem mai mult decat pretuia" "O creatura ideala, frumoasa, usoara ca un vis. De talie cam mica, cu parul blond, cu ochi albastri, de un albastru clar azuriu, cu o pielita dulce, cu vinisoare ca de alabastru, ea amintea prin alcatuirea ei gingasa si delicata, de portelanurile de Saxa, cu o nuanta rece de o fiinta din nord".

acum 100 luni (11 Jun 2015)

"Eminescu a gasit cuvintele cele mai pline de simtire ca sa cante femeia si numai visul de iubi femeia era pentru o el o fericire fara margini", scria Nicolae Petrascu despre Eminescu in "Icoane de lumina".

Veronica Micle n-a fost singura iubire si nici singura muza a lui Mihai Eminescu.Poetul a iubit cu patos si a fost dezamagit de alte doua femei care au aparut in viata sa, in timpul separarilor de Veronica. L-a considerat pe Eminescu inferior, murdar si complet lipsit de maniere. Se spune ca , pe langa tumultuoasa poveste de amor cu Veronica Micle, celelalte amoruri ale poetului n-au facut decat sa intregeasca tabloul dezamagirilor lui Eminescu aflat in permanenta cautare a iubirii: "Femeile iubite de el nu numai ca nu i-au simtit frumusetea si bucuria geniului, dar una l-a dezamagit dupa ce-l iubise cateva timp, alta l-a desconsiderat socotind relatiile cu el ca o scadere, iar cea de-a treia i-a ramas indiferenta", scrie Nicolae Petrascu despre iubirile lui Eminescu in "Icoane de lumina" Mite Kremnitz, despre Eminescu: ""Il pretuisem mai mult decat pretuia" "O creatura ideala, frumoasa, usoara ca un vis. De talie cam mica, cu parul blond, cu ochi albastri, de un albastru clar azuriu, cu o pielita dulce, cu vinisoare ca de alabastru, ea amintea prin alcatuirea ei gingasa si delicata, de portelanurile de Saxa, cu o nuanta rece de o fiinta din nord". Aceeasi frumusete se pare ca a vazut-o si poetul care s-a indragostit nebuneste de Mite.

Blonda nemtoaica, dupa care poetului i se aprinsesera calcaiele de la prima vedere, a recunoscut ca intalnirea cu poetul a fost o deceptie . "Timid si stangaci, neindemanatic in fiecare miscare, un om care, dupa aparenta cunoscuse tot atat de putina disciplina corporala, ca si pe acea spirituala. Eram atat de deceptionata incat ma durea deosebirea dintre adevaratul Eminescu si cel care traise in inchipuirea mea.

Mihai Eminescu, intr-o ipostaza spre sfarsitul vietii

Blonda nemtoaica l-a considerat pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro