Mutilarea Codului de Procedura Penala intra pe ordinea de zi a Comisiei Juridice. Finul lui Ponta pune bete-n roate in derularea anchetelor

Senatorii juristi au respins proiectul lege initiat de zece deputati PSD dupa ce vicepremierul Gabriel Oprea i-a surprins total pe alesii PSD atunci cand a declarat, la Adevarul Live, ca nu va vota modificarile la Codul Penal. "Nu sunt de acord ca o mana de parlamentari interesati sa schimbe actualul Cod Penal", spunea Gabriel Orpea, saptamana trecuta, in conditiile in care toate cele 20 de proiecte de modificare a legislatiei penale urmau sa primeasca aviz peste cateva zile in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Nascut in 1968, in comuna Draganesti din judetul Bihor, are o licenta de inginer zootehnist la Universitatea de Stiinte Agricole, obtinuta in 1992 si o diploma de Master in Drept Administrativ si Relatii Europene de la Universitatea de Vest din Arad. A absolvit Facultatea de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola (1979-1983), are o diploma de Master obtinuta la Universitatea "Danubius" din Galati, in domeniul Managementului financiar si al administratiei publice, a urmat cursuri universitare la Institutul Diplomatic Roman si la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I". De altfel, Directia Nationala Anticoruptie a reactionat, printr-un comunicat, fata de tentativa celor zece alesi si a avertizat ca adoptarea unei astfel de propuneri "ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor". De altfel, si la articolul 283 din Codul Penal, care sanctioneaza "retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane stiind ca este nevinovata" cu inchisoare de la trei si zece ani si interzicerea dreptului de a mai ocupa o functie publica, alesii introduc un nou alineat in care opereaza cu aceeasi sintagma care i-ar salva de arest preventiv.

acum 91 luni (23 Jun 2015)

Senatorii juristi au respins proiectul lege initiat de zece deputati PSD dupa ce vicepremierul Gabriel Oprea i-a surprins total pe alesii PSD atunci cand a declarat, la Adevarul Live, ca nu va vota modificarile la Codul Penal. "Nu sunt de acord ca o mana de parlamentari interesati sa schimbe actualul Cod Penal", spunea Gabriel Orpea, saptamana trecuta, in conditiile in care toate cele 20 de proiecte de modificare a legislatiei penale urmau sa primeasca aviz peste cateva zile in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Dupa semnalul dat de Gabriel Oprea, PSD a fost nevoit sa amane cu o luna dezbaterea celor 20 de proiecte. Daca vor, totusi, sa modifce legislatia penala fara sprijinul UNPR, cei de la PSD vor fi nevoiti sa convoace o sesiune extraordinara, insa sansele ca o lege sa treaca fara voturile UNPR sunt infime. Progresistii numara in acest moment 56 de senatori si deputati, care activeaza in grupurile parlamentare ale PSD.

Initiatorul proiectului, deputatul Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, sustine ca a fost atacat pe nedrept si ca modificarile nu au nicio legatura cu dosarul Realitatea Media in care este pus sub urmarire penala.

Zece senatori, noua din partea PSD si unul de la minoritati, au depus la Senat o initiativa legislativa care prevede multiple modificari ale Codului de procedura penala. Dintre cei zece, patru sunt cercetati penal, cum este chiar cazul initiatorului proiectului, Marius Manolache, iar alti trei sunt trimisi in judecata sau condamnati, iar proiectul lor pare croit pentru a salva penalii din Parlament de condamnari, de arestul preventiv, dar si de spaima denunturilor. Mai mult, ei vor pedepse aspre pentru magistratii care ii trimit in "beciul domnesc" si asta cat mai repede, astfel incat au cerut ca modificarile sa treaca prin Parlament in procedura de urgenta.

Cine se afla in spatele proiectului: alesi penali si profani in ale Justitiei

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro