"Musai" sa stii: 20 de cuvinte ciudate ale ardelenilor, pe care ceilalti romani nu le inteleg

Regionalisme din Ardeal fedeu=capac bolund=nebun laibar=haina taraneasc pana in talie gherbevos=fierul de la soba cios = paznic de hotar, padurar, goz = nutret pentru vite, gunoi, susorca = panusa, foi de stiulete, tenchi = porumb, zadie= sort, catrinta, cotatoare = oglinda, chefe = perie, ciont = os, badoc = bidon, vas, budigai = chiloti, lipideu = cearceaf, cocioane = piftie, bendeu = burta, cinos = chipes, frumos, nialcos = cochet, elegant, piscos = murdar barmos=catifea Mai puteti citi: De ce dau moldovenii cep la "poloboc" si se hranesc cu "chisca".

acum 90 luni (24 Mar 2015)

Regionalismele au dus la dezvoltarea graiului diferitelor zone din Romania.

"In literatura romana, regionalismele sunt folosite de scriitori in scop artistic, ele sunt o permanenta sursa de imbogatire a limbii literare.

Pe langa cuvinte de origine latina, graiul ardelenesc este bogat in cuvinte imprumutate din limba maghiara.

Ovid Densusian arata ca numarul relativ mare de elemente lexicale maghiare raspandite pe intreg teritoriul lingvistic dacoroman se explica usor, tinand seama de trecutul istoric al tarilor romanesti, intre populatia din Transilvania si cea din Muntenia si Moldova, pastrandu-se legaturi permanente, variate.

Regionalisme din Ardeal

fedeu=capac

bolund=nebun

laibar=haina taraneasc pana in talie

gherbevos=fierul de la soba

cios = paznic de hotar, padurar,

goz = nutret pentru vite, gunoi,

susorca = panusa, foi de stiulete,

tenchi = porumb,

zadie= sort, catrinta,

cotatoare = oglinda,

chefe = perie,

ciont = os,

badoc = bidon, vas,

budigai = chiloti,

lipideu = cearceaf,

cocioane = piftie,

bendeu = burta,

cinos = chipes, frumos,

nialcos = cochet, elegant,

piscos = murdar

barmos=catifea

Mai puteti citi:

De ce dau moldovenii cep la "poloboc" si se hranesc cu "chisca". 20 de cuvinte in dulcele grai moldovenesc pe care ceilalti romani nu le inteleg

"Am do facut" si "m-am pro intors", expresiile care ii fac pe banateni unici. Banatenii de munte isi culca oaspetii in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro