Murim de inima de 3 ori mai des decat de cancer. La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct

Murim de inima de 3 ori mai des decat de cancer. La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct

Sistemul de sanatate din Romania are o acuta nevoie de echilibru intre palierele de ingrijire a oamenilor, de o adevarata strategie pe termen mediu si lung, are nevoie de programe de educatie, de crestere a aderentei la tratament, de depistare precoce a bolilor, de colaborarea intre specialitati, de un mecanism integrat de monitorizare a pacientilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct".

acum 84 luni (19 Jul 2017)

Dintre toate afectiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte si infarctul, au fost cauza celui mai mare numar de decese. Vorbim de afectiuni care pot fi prevenite sau tratate in faze precoce, in conditiile in care populatia constientizeaza cat de mare este impactul si care pot fi urmarile unei suferinte cardiovasculare", a declarat Rodica Tanasescu, presedintele Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF). "In Romania, insa, desi exista o oarecare stabilizare, suntem departe de o scadere a frecventei si gravitatii acestor categorii de afectiuni. Sistemul de sanatate din Romania are o acuta nevoie de echilibru intre palierele de ingrijire a oamenilor, de o adevarata strategie pe termen mediu si lung, are nevoie de programe de educatie, de crestere a aderentei la tratament, de depistare precoce a bolilor, de colaborarea intre specialitati, de un mecanism integrat de monitorizare a pacientilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct".

Pentru a atrage atentia asupra acestor probleme, a fost lansata campania care-si propune constientizarea de catre oameni a sansei de a evita suferinte, invaliditati si decese produse de aceste boli.

"Solicitam autoritatilor sa ni se alature in acest demers, sa tina cont de nevoile de informare, de educatie si de tratament ale pacientilor. Doar impreuna putem scadea rata de imbolnavire, de complicatii si de decese de cauza cardiovasculara", a mai spus Rodica Tanasescu, presedintele Societatea Nationala de Medicina a Familiei.

Supravietuiesc doar cei care au noroc

La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct, conform datelor Societatii Romane de Cardiologie si unul din zece pacienti nu supravietuieste. ,,Pacientii care au avut norocul sa supravietuiasca trebuie sa inteleaga ca recuperarea post-infarct este esentiala si sa stie ca riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro