Mungiu, despre filmul gay intrerupt la MTR: "Asociaza din nou Romania cu termeni ca , "
In declaratia transmisa, regizorul Cristian Mungiu le-a cerut scuze spectatorilor pentru incidentul nedorit, multumind totodata conducerii Muzeului Taranului Roman pentru ca i-a ajutat pe distribuitori sa isi tina promisiunea de a reprograma filmul (20 februarie, ora 18.00) in aceeasi sala si cu intrare libera pentru toti cei care au fost prezenti la proiectia intrerupta pe 4 februarie. Regizorul a explicat ca atat el, cat si alte persoane, organizeaza festivaluri de film cu invitati din strainatate tocmai pentru a le arata ca "nu suntem vampiri si ca de fapt avem o tara mai normala si mai prietenoasa decat pare de la distanta".
In declaratia transmisa, regizorul Cristian Mungiu le-a cerut scuze spectatorilor pentru incidentul nedorit, multumind totodata conducerii Muzeului Taranului Roman pentru ca i-a ajutat pe distribuitori sa isi tina promisiunea de a reprograma filmul (20 februarie, ora 18.00) in aceeasi sala si cu intrare libera pentru toti cei care au fost prezenti la proiectia intrerupta pe 4 februarie.
Acesta a punctat ca nu la fel de simplu pot fi reparate consecintele publice ale unui asemenea incident, in contextul in care in 2018 si 2019, Romania si Franta colaboreaza pentru un sezon cultural bilateral, cu manifestari de amploare ale artistilor romani in Franta si ale celor francezi in Romania.
"Scopul acestui sezon este sa combata pe cit posibil stereotipurile cu care ne percem unii pe ceilalti si sa confere o alta imagine, mai proaspata, mai aproape de realitate fiecareia dintre tari in ochii cetatenilor celeilalte", a precizat Mungiu.
Regizorul a explicat ca atat el, cat si alte persoane, organizeaza festivaluri de film cu invitati din strainatate tocmai pentru a le arata ca "nu suntem vampiri si ca de fapt avem o tara mai normala si mai prietenoasa decat pare de la distanta".
Mungiu (foto: dreapta) considera ca un incident ca cel de pe 4 februarie risca sa anuleze in mare masura efectele unor astfel de initiative reparatorii, stirea despre incident fiind mediatizata si asociind Romania din nou, cu termeni precum "primitivism", "fanatism" sau "intoleranta". Si pentru ca perceptia despre romani si Romania in strainatate, oricat de stereotipala si simplificatoare ar fi, este rezultatul unor fapte, a unor intamplari care au condus la aceasta imagine nefericita.
Desi nu mai are speranta ca cinematograful poate schimba lumea, regizorul considera ca cinema-ul poate, uneori, sa ne deschida mintea pentru a intelege lucruri despre care inainte nu stiam sau care n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro