"Multinationala" de diplome false. Retea globala de scoli si universitati fantoma care promit studii online, demascata

Site-urile pretentioase ale acestor scoli prezinta oferta de diplome online pentru zeci de specializari, de la asistenta sociala la inginerie civila, recomandate cu entuziasm prin testimoniale video si autorizate de Secretarul de Stat al SUA, John Kerry. De fapt, este vorba despre o teapa tesuta din peste 370 de site-uri, care atrage anual zeci de milioane de euro de la miile de oameni din toata lumea care nu stiu ca banii pentru studiile lor ajung la o obscura firma de software, din Pakistan.

acum 87 luni (18 May 2015)

In mediul online se contureaza un imperiu al educatiei, format din sute de universitati si licee, cu nume elegante si campusuri insorite, in care profesori zambitori ii asteapta pe tineri cu bratele deschise. Site-urile pretentioase ale acestor scoli prezinta oferta de diplome online pentru zeci de specializari, de la asistenta sociala la inginerie civila, recomandate cu entuziasm prin testimoniale video si autorizate de Secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

De fapt, este vorba despre o teapa tesuta din peste 370 de site-uri, care atrage anual zeci de milioane de euro de la miile de oameni din toata lumea care nu stiu ca banii pentru studiile lor ajung la o obscura firma de software, din Pakistan. Escrocherie de zeci de milioane de euro

Mai exact, sediul Axact se afla in orasul-port Karachi, unde lucreaza peste 2.000 de angajati. De altfel, compania se autointituleaza cel mai mare exportator de software din Pakistan, ce ofera angajatilor sai beneficii in stilul Silicon Valley, precum piscine langa birou si iahturi.

Si intr-adevar Axact mai vinde si aplicatii, insa principalul obiect de activitate este vanzarea de diplome false intr-o schema online care atinge dimensiuni globale, potrivit unor persoane apropiate companiei, a actelor companiei si a unei analize detaliate a site-urilor, ce stau la bazele unei investigatii a jurnalistilor de la The New York Times. In plus, potrivit unor fosti angajati, la sediul central din Karachi lucreaza in schimburi agenti de vanzari care ii conving pe naivi sa plateasca pentru cursuri care nu se vor desfasura niciodata si pentru diplome fara valoare.

Potrivit fostilor angajati si ai unor experti in frauda, veniturile atrase de escrocherie se ridica la cateva milioane de euro pe luna, care dispar intr-o retea de companii offshore, in timp ce rolul companiei Axact in toata aceasta schema ramane ascuns in spatele unor servere proxy si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro