Mugurii unei noi crize rasar in bancile romanesti

Volumul creditelor acordate de bancile din Romania creste lunar in ritm de doua cifre, in timp ce actionarii bancilor continua sa isi retraga banii din tara. Creditul in lei se duce din nou catre ipotecar, este bine ca este in lei, dar orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma, nu sa ne imbete cu apa rece", a declarat joi guvernatorul in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei. Actionarii straini retrag bani din Romania In perioada de cinci ani de la inceputul crizei financiare si pana la finele lui 2014, sumele venite de la grupurile bancare straine catre subsidiarele lor din Romania au scazut cu 9,1 miliarde de euro, de la 22,1 miliarde euro la finele lui 2008 la doar 13 miliarde de euro in iunie 2014. Deficit Pe de alta parte, resursele atrase de banci de pe piata locala nu mai reusesc sa acopere taierea liniilor de credit din exterior. In ceea ce priveste Piraeus Bank, a doua mare banca din Grecia, aceasta a indeplinit cerintele de capital in cazul scenariului de baza cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu si cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

acum 62 luni (11 Aug 2015)

Volumul creditelor acordate de bancile din Romania creste lunar in ritm de doua cifre, in timp ce actionarii bancilor continua sa isi retraga banii din tara.

Cresterea creditarii cu peste 10% trebuie sa dea un semnal de alarma, pentru ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp "Atentie!". Creditul in lei se duce din nou catre ipotecar, este bine ca este in lei, dar orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma, nu sa ne imbete cu apa rece", a declarat joi guvernatorul in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei. "Avertismentul face parte din aceasta abordare, care nu este curajoasa si nici prudenta, este normala pentru maniera in care se discuta in Europa, mai ales dupa criza financiara, sa te uiti cu atentie la perioada de succes sa nu se dezvolte acolo samburele vreunei furtuni. Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul", a subliniat guvernatorul BNR.

Baza pe leu

Seful BNR s-a referit exclusiv la creditul in lei, care, in mare masura, este un lucru bun, avand in vedere schimbarea expunerii bancilor de pe valute pe lei.

In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie.

Raspunzand la o intrebare cu privire la faptul ca mai multe IFN-uri si chiar doua banci din sistem au reluat "creditul cu buletinul", guvernatorul BNR a mentionat faptul ca nu are o parere buna despre acest lucru. O banca trebuie sa fie onorabila, sa inspire incredere, si pentru asta trebuie sa se uite la toate, inclusiv, si reiau un mesaj mai vechi, sa aiba... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro