Mozzarella falsificata cu amidon in magazinele romanesti

In acelasi timp, alte produse care le-au atras atentia expertilor APC au fost cele grupate generic sub denumirea de "topping pentru pizza", care sunt prezentate ca specialitati pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte, dar care mai au in compozitie alte substante si aditivi alimentari, cum ar fi: amidon, arome alimentare, guma locust, caragenan, acid citric, polifosfati de sodiu, citrati de sodiu, fosfati de sodiu si sorbat de sodiu. La prepararea branzei de vaca se adauga 0,15 ml solutie de clorura de calciu 40%, o jumatate de lingura de maia (lapte batut, sana etc.) si o picatura de cheag la un litru de lapte. Produsul contine numerosi aditivi care adauga la potentialul de risc pe care il prezinta fumul condensat si prelucrat, daca produsul este realizat astfel, pentru ca exista si fum lichid realizat "cu arome identic naturale", care este tot atat de aproape de fumul adevarat, din esente bine stiute si condus in decursul perioadei de afumare cu multa stiinta, pe cat este cascaval "specialitatea" din grasimi vegetale, fie si nehidrogenate, vanduta la raftul de branzeturi al supermarketului. In aceste conditii, pana cand prin intermediul unor legi se va interzice productia si comercializarea unor astfel de produse, singura masura menita sa-i protejeze pe consumatori ramane informarea acestora prin realizarea de studii, care sa demaste astfel de practici, astfel incat consumatorii sa nu mai achizitioneze produse de o calitate scazuta si cu incarcatura chimica ridicata, fapt ce va duce in cel mai scurt timp la disparitia unor astfel de produse datorita cererii scazute pentru acestea, nemaiexistand ast-fel interesul economic din partea unor astfel de producatori pentru fabricarea unor astfel de produse", potrivit conf.

acum 48 luni (22 Jun 2016)

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale 34 tipuri de branzeturi, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste denaturarea unor sortimente cu impact asupra bugetului si sanatatii consumatorilor.

Analizele realizate de expertii APC au condus la descoperirea urmatoarelor substante in unele sortimente de branzeturi:

- Folosirea amidonului in reteta unor sortimente de branza mozzarella de catre unii producatori induce in eroare consumatorul deoarece mozzarella se obtine numai din lapte, fara adaosuri de alta natura;

- Folosirea natamicinei (E 235) in unele sortimente de branza maturata cu pasta semitare drept aditiv alimentar care este folosit ca si conservant artifi-cial cu actiune antibiotica, anti-fungica, fiind suspect de favori-zarea dezvoltarii unor agenti micro-bieni patogeni.

- Folosirea in unele sortimente de branza maturata cu pasta semitare a unui aditiv (E 1105) realizat din proteine extrase din oua, cunoscut sub denumirea de lysozyme si care poate provoca reactii alergice;

- Folosirea clorurii de calciu (E509) in unele sortimente de cascaval, ca potentiator de arome, agent de intarire si acidifiant;

In acelasi timp, alte produse care le-au atras atentia expertilor APC au fost cele grupate generic sub denumirea de "topping pentru pizza", care sunt prezentate ca specialitati pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte, dar care mai au in compozitie alte substante si aditivi alimentari, cum ar fi: amidon, arome alimentare, guma locust, caragenan, acid citric, polifosfati de sodiu, citrati de sodiu, fosfati de sodiu si sorbat de sodiu.

Unii producatori au gasit de cuviinta sa realizeze amestecuri formate din cascaval si grasimi vegetale, in speta ulei de palmier, carora le-au gasit si denumiri specifice, cum ar fi: preparat alimentar pe baza de cascaval si grasimi vegetale. Compozitia unor astfel de produse este formata... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro