Motivele pentru care un sfert din adultii romani sunt obezi

Motivele pentru care un sfert din adultii romani sunt obezi

Topul obezitatii, pe regiuni Studiul releva ca rata cea mai mare a obezitatii se inregistreaza in Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmata de Oltenia si Muntenia, unde prevalenta obezitatii este de 21,3% si apoi de Banat, Crisana si Transilvania, unde procentul obezitatii este 18,8%. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca supraponderea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii.

acum 107 luni (3 Jul 2015)

Potrivit studiului "Obezitatea in Romania", realizat pe un esantion de 2.100 de persoane adulte din opt centre regionale, rata obezitatii creste odata cu varsta. Prevalenta supragreutatii este de 31,1% si cea a obezitatii este de 21,3%", a declarat conferentiarul Gabriela Roman, coordonatorul studiului. Spre deosebire de ce au demonstrat alte anchete epidemiologice si populationale, procentul tinerilor romani care sunt supraponderali sau sufera de obezitate nu este chiar atat de mare.

Cert este ca obezitatea este prezenta la 10% dintre adultii care au pana in 39 de ani, in timp ce pe categoria de varsta 40 - 59 de ani, procentul creste la 30%. In ceea ce priveste persoanele trecute de 60 de ani, peste 40% dintre ele sunt obeze, mai arata studiul epidemiologic. O noutate, care i-a luat prin surprindere si pe medici, a fost faptul ca persoanele din zona rurala au o prevalenta mai crescuta a obezitatii fata de cei care locuiesc in mediul urban. Topul obezitatii, pe regiuni Studiul releva ca rata cea mai mare a obezitatii se inregistreaza in Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmata de Oltenia si Muntenia, unde prevalenta obezitatii este de 21,3% si apoi de Banat, Crisana si Transilvania, unde procentul obezitatii este 18,8%. Astfel, tot in Moldova este si procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, adica 33,4% din total, media pe tara fiind de 31,1%. "Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate", a explicat coordonatorul studiului. o consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta; Recomandarile medicilor Medicii recomanda persoanelor cu probleme de greutate sa discute cu medicul de familie si sa consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, sa consume portii moderate si sa faca miscare cel ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro