Motivele pentru care Guvernul Ciolos da mai multi bani Sanatatii

Motivele pentru care Guvernul Ciolos da mai multi bani Sanatatii

Astfel, impactul generat de corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale va fi de 900 de milioane de lei, in timp ce efortul financiar pentru reforma in Sanatate (include corectarea inechitatilor, dar nu si rezerva de performanta) se ridica la 1,022 miliarde de lei. Cei mai multi beneficiari ai ordonantei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice sunt din Sanatate, respectiv 156.195 de angajati, cu un efort bugetar de 1.156 miliarde de lei, urmati de cei din aparare si ordine publica - 97.544 de persoane, cu un impact la buget de 392 milioane de lei. O noua incercare dupa un esec La jumatatea lunii aprilie, Ana Costea si-a dat demisia din functia de ministru al Muncii, dupa ce nu a mai sustinut proiectul de Ordonanta de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar, care prevedea ca cel mai mic salariu de baza sa fie de 1.250 de lei pentru functii cu studii medii si generale, iar cel mai mare sa ajunga la 15.000 de lei.

acum 95 luni (18 May 2016)

Situatia grava in care se afla sistemul sanitar romanesc e principalul motiv pentru care majorarea salariala anuntata de ministrul Muncii, Dragos Paslaru, vizeaza mai degraba cadrele medicale si mai putin personalul din invatamant. Dascalilor le este greu sa inteleaga argumentul Executivului si, desi au fost chemati la negocieri, acestia s-au coalizat si au stabilit deja un protest masiv pentru ziua de 1 iunie cand 15.000 de cadre didactice sunt decise sa marsaluiasca pe strazile Bucurestiului.

"Apelam in continuare la solidaritatea lor si la intelegerea faptului ca sanatatea, in acest moment, este un obiectiv, exista elemente grave in sectorul de sanatate care trebuie remediate", a explicat, ieri, Dan Suciu. Acestia spun ca se asteptau ca aceasta sa se axeze mai mult pe sectorul de sanatate, in conditiile in care crizele din sistem s-au tinut lant in ultimele luni culminand cu scandalul dezinfectantilor diluati din spitale, care au pus in pericol atat viata pacientilor, cat si dreptul de libera practica al medicilor.

"Este un moment delicat pentru sistemul de sanatate pentru ca a utiliza in spitale dezinfectanti care nu au eficacitate sau au o eficacitate indoielnica este nu grav, ci foarte grav. Ea se cerea de mult, dar daca se intampla acum, nu e rau", a declarat, pentru "Adevarul", academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala. Astfel, un medic rezident anul I gradatia 0 ar urma sa primeasca un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale - 1.540 de lei, iar o infirmiera debutanta - 1.444 lei.

"In Educatie, problemele tin mai mult de o reforma a sistemului in intregime, nu avem un obiectiv si nu stim ce vrem de la sistem. Cert este ca problemele din Invatamant nu sunt la fel de grave ca cele din sistemul medical. Una este sa vorbim de un angajat din sistemul medical, medic rezident in primul an, care dupa atatia ani de scoala e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro