Motivele pentru care a fost dus in fata plutonului de executie seful Politiei Portului Braila. A fost ucis in fata sotiei

Motivele pentru care a fost dus in fata plutonului de executie seful Politiei Portului Braila. A fost ucis in fata sotiei

Un moment aparte in cursul Primul Razboi Mondial s-a petrecut in primavara lui 1917, atunci cand armata germana, de-a dreptul exasperata de numarul mare de spioni romani care activau in Portul Braila (si care, evident, dezvaluiau toate miscarile de trupe) a decis sa ia masuri extreme. Pe langa faptul ca acestea erau folosite pentru a trasmite mesaje pe Dunare, germanii doreau ca prin inventariere sa tina sub control si contrabanda cu alcool distilat care, evident, se facea la scara larga, in dauna alimentarii spitalelor armatei cu spirt si a cantinelor cazone cu ratia de tarie promisa soldatilor.

acum 73 luni (16 Jan 2018)

Un moment aparte in cursul Primul Razboi Mondial s-a petrecut in primavara lui 1917, atunci cand armata germana, de-a dreptul exasperata de numarul mare de spioni romani care activau in Portul Braila (si care, evident, dezvaluiau toate miscarile de trupe) a decis sa ia masuri extreme.

Ancheta declansata pe tema spionajului a concluzionat ca flota inamica (romano-rusa) stationata la Galati primea informatii precise despre amplasarea minelor anti-nava pe Dunare prin intermediul unor mesaje transmise prin sticle ce erau duse in aval de curentul fluviului. Filajul facut de lucratorii de la contraspionajul german aveau sa recupereze din apele Dunarii, pe 25 mai 1917, o sticla inchisa ermetic, care avea in interior informatii militare strategice.

Dupa investigatii suplimentare s-a ajuns la concluzia ca autorul mesajului a fost comisarul Alexandru Popovici, seful Politiei Portului Braila. Acesta a fost arestat, impreuna cu sergentul major Gheorghe Radulescu (ordonanta sa), dar si cu o serie de elevi ai liceului din localitate.

"Sticlele cu informatii erau pescuite zilnic de trupele romanesti de la Galati. Cel din urma a murit in urma tratamentului la care a fost supus in inchisoare, iar comisarul a fost executat, in vazul tuturor, la Podul Brailita, in fata cimitirului Sf.

Sotia comisarului, impreuna cu alti braileni, adusi cu forta la gardul cimitirului "Sfanta Maria", au fost obligati sa asiste la executie, la 22 iulie 1917.

In pofida executiei, reteaua informativa a comisarului Popovici a continuat sa activeze, iar "plimbatul sticlelor" spre Galati nu a putut fi stopat de plasele germane instalate pe Dunare.

In cimitirul "Sfanta Maria" a fost ridicata o cruce cu inscriptia: "In acest loc, la 22 iulie 1917, comisarul Alexandru Popovici a fost impuscat de trupele germane, jertfindu-se ca un erou pentru neam".

Fiind erou al Politiei Romane, comisa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro