Motive pentru care sa te gandesti de doua ori inainte sa iei un credit

Motive pentru care sa te gandesti de doua ori inainte sa iei un credit

De asemenea, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca, in continuare, romanii se imprumuta, iar cel mai mare avans este dat tocmai de creditele pentru locuinte, crestere pusa de economisti pe seama programului Prima Casa, despre care avertizeaza ca nu i-a ajutat prea mult pe cei care aveau nevoie, ci de fapt a dus la o crestere artificiala a preturilor. Ulterior, Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, a venit cu o replica la declaratiile lui Lazea, spunand ca programul Prima Casa este unul extrem de util, dar trebuie aduse amendamente la acesta pentru ca de el sa nu mai beneficieze romanii cu venituri mai mari, ci cei cu venituri de pana la 3.000 - 4.000 de lei, potrivit Agerpres.

acum 35 luni (16 Oct 2017)

De asemenea, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca, in continuare, romanii se imprumuta, iar cel mai mare avans este dat tocmai de creditele pentru locuinte, crestere pusa de economisti pe seama programului Prima Casa, despre care avertizeaza ca nu i-a ajutat prea mult pe cei care aveau nevoie, ci de fapt a dus la o crestere artificiala a preturilor.

Acestea sunt doar cateva tendinte care ar trebui sa le dea de gandit romanilor, in cazul in care vor sa mai acceseze un credit, mai ales unul imobiliar, in perioada urmatoare. O treime din cei care au contractat un credit in ultimul an au, in medie, un grad de indatorare de peste 55 la suta, avertizeaza Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala, o entitate formata din reprezentanti ai Guvernului, Bancii Nationale (BNR) si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In acest sens, recent, mai multi oficiali ai BNR au sugerat ca Banca Nationala ar putea trece la masuri de limitare a creditelor date populatiei, pana la circa 35% din venituri, fata de 70% cat se mai practica in prezent. Robor la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele in lei, a ajuns, luni, la un nivel de 1,83%, in contextul in care el se situa la inceputul lunii septembrie la 0,92%, iar la inceputul acestui an era la 0,87%. Si desi acesta este inca un nivel destul de scazut al indicatorului, fata de alte perioade, cresterea lui este totusi accelerata, iar fiecare majorare se simte in rata lunara a unui imprumutat. In august 2017, ele au ajuns la un nivel de 119 miliarde de lei, iar cea mai mare pondere o detin creditele pentru locuinte, in valoare de 63 de miliarde de lei. O crestere de 41% fata de finalul anului 2014, in conditiile in care, potrivit unei analize Imobiliare.ro, din 2014 pana in prezent, preturile locuintelor au crescut in medie cu mai putin, respectiv circa 30%.

Creditele acordate populatiei, sustinute de c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro