Motivarea deciziei Curtii Constitutionale: Vila lui Ceausescu de la Olanesti a fost transferata ilegal Serviciului Roman de Informatii. Guvernul Ponta a trecut imobilul din administrarea RA-APPS in cea a SRI

"Cunoscand si consemnand chiar in cuprinsul notei de fundamentare (...) aceasta schimbare a regimului juridic al terenului, Guvernul a procedat, cu incalcarea obligatiei stabilite de instanta de judecata si, implicit, a dreptului de proprietate al autoarei exceptiei de neconstitutionalitate, recunoscut prin aceasta hotarare judecatoreasca, la efectuarea unor acte de dispozitie privind intregul imobil, constructie si teren aferent (cuprinzand si terenul in cauza).

acum 35 luni (26 Feb 2017)

Ordonanta de urgenta viza transferul fostei resedinte a lui Nicolae Ceausescu de la Olanesti, precum si a terenului aferent, fiind motivata prin "necesitatea luarii unor masuri necesare pentru asigurarea desfasurarii in conditii optime a activitatilor specifice ale Serviciului Roman de Informatii", conform notei de fundamentare.

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor a doua articole din OUG 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate in domeniul public si privat al statului a fost ridicata de Ana Mazilu, parte intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca adoptarea ordonantei de urgenta nu a tinut cont de o hotararea definitiva si irevocabila, in sensul respectarii dreptului de proprietate si folosinta in ce priveste un teren in suprafata de 6,8 hectare, amplasat pe raza statiunii Baile Olanesti din judetul Valcea, informeaza Agerpres.

S-a incalcat principiul separatiei puterilor in stat

Ana Mazilu si alte doua persoane au inceput inca din anul 2002 demersurile legale pentru revendicarea respectivei suprafete de teren, se arata in motivarea deciziei CCR, iar in momentul emiterii ordonantei de urgenta obtinusera castig de cauza inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Cunoscand si consemnand chiar in cuprinsul notei de fundamentare (...) aceasta schimbare a regimului juridic al terenului, Guvernul a procedat, cu incalcarea obligatiei stabilite de instanta de judecata si, implicit, a dreptului de proprietate al autoarei exceptiei de neconstitutionalitate, recunoscut prin aceasta hotarare judecatoreasca, la efectuarea unor acte de dispozitie privind intregul imobil, constructie si teren aferent (cuprinzand si terenul in cauza). Or, la acel moment, Guvernul nu mai putea dispune asupra acestui teren, ci era obligat la respectarea hotararii judecatoresti irevocabile si la executarea acesteia, in conditii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro