Moscova, pe cale sa reocupe Chisinaul. Tabara pro-europeana este profund divizata, iar Igor Dodon este acuzat ca primeste bani de la rusi

După un regim pro-european care a fost marcat de serioase scandaluri de corupție, cele mai mari șanse la funcția de președinte le are omul Moscovei, Igor Dodon, pe care presa il acuză că primește bani de la Federația Rusă. Un sfert din cele peste 3 milioane de buletine de vot prevăzute de Comisia Electorală, vor fi tipărite in limba rusă.

acum 44 luni (28 Oct 2016)

Pentru prima oară din 2000, duminică, alegătorii din Moldova iși vor alege președintele prin vot direct.

După un regim pro-european care a fost marcat de serioase scandaluri de corupție, cele mai mari șanse la funcția de președinte le are omul Moscovei, Igor Dodon, pe care presa il acuză că primește bani de la Federația Rusă.

Omul oligarhului Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, s-a retras in favoarea Maiei Sandu, dar aceasta se teme că, de fapt, manevra il va ajuta Dodon. Unirea cu Romania, dorită de mai puțin de o treime din populație, nu este o temă importantă a acestei campanii.

Citește și: Alegeri in Republica Moldova: Bucureștiul nu s-a amestecat in alegerile de peste Prut

De la alegerea președintelui Iohannis, Bucureștiul a abordat cu precauție relația cu Chișinăul. Primele semne au apărut incă din campania electorală de la prezidențialele din noiembrie 2014, cand Klaus Iohannis nu a manifestat vreun interes major.

Autoritățile din regiunea separatistă Transnistria - care vor organiza propriile alegeri prezidențiale la 11 decembrie refuză să permită deschiderea unor secții de votare pe teritoriul pe care il controlează. Un sfert din cele peste 3 milioane de buletine de vot prevăzute de Comisia Electorală, vor fi tipărite in limba rusă. In Romania, sunt deschise 11 secții de votare, din care două la București.

Europenii fug de oligarhi

Scandalul care marchează in acest moment campania din Moldova este retragerea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea in holdingul lui de presă nu are decat scopul de a mă compromite", a spus ea.

Fostul premier Iurie Leancă, oficial in tabăra europeană, a refuzat să se mai retragă, supărat pe reacția Maiei Sandu la retragerea lui Lupu. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro