Moscova acuza "anexarea" Germaniei de Est

La peste 25 ani de la caderea Zidului Berlinului, aliatii lui Putin lucreaza intens in Duma si au pregatit un document vizand condamnarea reunificarii Germaniei din 1990, evocand o "anexare" a Germaniei de Est de catre Germania de Vest. "Ce fel de referendum se putea organiza cand sute de mii de persoane s-a alaturat, atat in Germania de Vest, cat si in Germania de Est, sub singura deviza: Ā«Suntem o natiuneĀ»".

acum 96 luni (30 Jan 2015)

Moscova cugeta din martie anul trecut, cand a anexat Crimeea, la o riposta contra Occidentului, care nu inceteaza sa acuze Rusia pentru acel act de incalcare a normelor internationale, si a ajuns sa o "finiseze". La peste 25 ani de la caderea Zidului Berlinului, aliatii lui Putin lucreaza intens in Duma si au pregatit un document vizand condamnarea reunificarii Germaniei din 1990, evocand o "anexare" a Germaniei de Est de catre Germania de Vest.

Presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, bun prieten al presedintelui rus, a ordonat deputatilor din Comisia de Afaceri Externe sa examineze condamnarea reunificarii germane drept un act ilicit, eveniment petrecut acum un sfert de secol. Este vorba de o "masura de retorsiune" contra presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a calificat "anexarea" Crimeii de catre fortele Rusiei ca preluarea controlului unui teritoriu ce apartine Ucrainei in urma unui "referendum" ordonat de Kremlin.

Propunerea presedintelui Dumei, un fidel al lui Putin, intervine dupa intrevederea de duminica de la Strasbourg cu Anne Brasseur, institutia pe care o conduce, APCE, suspendand in aprilie anul trecut drepturile de vot ale celor 18 membri parlamentari rusi pentru a marca "dezaprobarea" fata de anexarea Crimeii.

Avand in vedere timpul care a trecut si succesul reunificarii Germaniei in 1989, ideea pare ca tine de absurd hilar si chiar Mihail Gorbaciov, seful URSS in acel an, a catalogat-o ca "nonsens". Parlamentarii rusi au mai emis astfel de declaratii bizare: anul trecut, de exemplu, au propus interzicerea tocurilor inalte. Totusi, aceasta ultima propunere nu poate fi respinsa usor - Nariskin este un aliat al presedintelui Putin si, ca atare, este putin probabil ca a facut aceasta propunere fara aprobarea liderului de la Kremlin. "Contrar Crimeii, in Germania de Est nu a fost organizat un referendum", referire la acel "referendum" organizat de Moscova in peninsula ucraine... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro