Mortile bizare ale voievozilor medievali. Printul ucis in timpul unui desfrau si controversele decesului lui Vlad Tepes

Mortile bizare ale voievozilor medievali. Printul ucis in timpul unui desfrau si controversele decesului lui Vlad Tepes

Ioan de Hunedoara, ucis de o epidemie sau de sageata norocoasa Ioan de Hunedoara a murit in 11 august 1456, la doar trei saptamani dupa ce ostile sale au infrant si alungat de la portile Belgradului puternica oaste otomana a lui Mohamed al doilea Cuceritorul. "Stefan si-a adus dascali si doua curve de la turci, ca pururea sa fie langa dansul, de care amagindu-se zi de zi sporea in obiceiuri turcesti. In 27 octombrie, capitanii ultimelor sale trupe de haiduci, Szilagyi si Ladanyi, il atacau prin surprindere in trasura sa de argint si ii aruncau in garla cadavrul nenorocitului tanar", informa Trauschenfels, citat in Analele Academiei Romane de la 1900.

acum 30 luni (10 Feb 2017)

Marturiile istoricilor din secolele trecute nu au inlaturat controversele asupra imprejurarilor in care au murit mai multi dintre voievozii si personajele importante din trecutul romanilor.

Ioan de Hunedoara, ucis de o epidemie sau de sageata norocoasa

Ioan de Hunedoara a murit in 11 august 1456, la doar trei saptamani dupa ce ostile sale au infrant si alungat de la portile Belgradului puternica oaste otomana a lui Mohamed al doilea Cuceritorul. Carturarul transilvanean Gaspar Heltai, din secolul al XVI-lea, a pus moartea lui Ioan de Hunedoara pe seama epuizarii dupa batalia de la Belgrad.

"Si din aceasta oboseala a cazut in friguri, din a caror cauza s-a consumat de tot. Si a pornit cu prietenii sai in Semlin, ca acolo, la aer nou, sa-si invioreze corpul sau", reia cronicarul, amintind ca ingrijirea primita de marele comandant de osti nu l-a mai salvat. Unii cronicari turci au relatat ca voievodul ar fi murit atins de o sageata trasa de un turc, in timpul fugii acestuia din calea armatei crestine.

"In timp ce nenorocitul acela umbla printre pedestrasii sai si vorbea, facand semne cu mana celor din fata sa, un gaziu l-a ochit. Facand sa zboare sageata sa inaripata ca pasarea, el a nimerit imbracamintea sa aurita si, trecand prin ea, l-a lovit sub brat. De rusine, ascunzand ca a fost ranit, s-a raspandit in tara sa si in popor zvonul ca afurisitul acela a murit de ciuma", arata Tevarih Ali Osman, un cronicar otoman din seclul al XV-lea.

Stefanita Voda - ucis intr-o noapte de desfrau

Stefanita Voda a urcat pe tronul Moldovei in 1551 si a domnit pana in anul urmator. Ispravile sale i-au adus razbunarea boierilor, care l-ar fi ucis intr-o noapte in care acesta petrece alaturi de mai multe femei, pe malul Prutului.

"Stefan si-a adus dascali si doua curve de la turci, ca pururea sa fie langa dansul, de care amagindu-se zi de zi sporea in obic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro