Mortii Revolutiei: cum a ajuns act de eroism un accident de circulatie comis din prostie de un sergent al Armatei

Mortii Revolutiei: cum a ajuns act de eroism un accident de circulatie comis din prostie de un sergent al Armatei

Nici pana in ziua de azi nu s-a lamurit enigma acestui desant spectaculos de trupe si nici de ce tancurile dislocate de la Galati au fost trimise pe cel mai lung drumcatre Braila (prin Movileni-Sendreni-DN2B), in loc de varianta dig (care insemna cam jumatate din parcursul ales), insa este evident ca procurorii care se ocupa de dosarul Revolutiei vor avea de lucru. Asta cu atat mai mult cu cat, ancheta ulterioara (abandonata inainte de se trage ceva concluzii logice) a aratat ca la Braila nu s-a gasit nici picior de terorist si ca, de fapt, confuzia a fost declansata de o serie de focuri de arma accidentale, dar si de un ordin bizar, menit sa creeze panica in randul populatiei, venit de la Bucuresti.

acum 46 luni (20 Dec 2016)

Moartea galatenului Dumitru Budescu (44 de ani), in 24 decembrie 1989, este un incident pe seama caruia s-au tesut in ultimii 27 de ani o multime de legende paralele cu realitatea, adevarul ajungand sa fie aprope necunoscut.

In cazul Budescu, totul a pornit in ziua de 24 decembrie 1989, in Ajunul Craciunului, de la un ordin militar sosit de la Bucuresti. Dupa cum avea sa declare ulterior, pentru "Adevarul", maiorul Ilie Platica Vidovici (fost sef al CPUN si apoi politician marcant social-democrat), comandamentul diviziei de tancuri de la Braila raportase ca este atacat de teroristi, asa ca mai-marii Armatei ordonasera ca blindatele de la Galati sa se deplaseze urgent in orasul vecin, pentru a intari dispozitivul de aparare.

Nici pana in ziua de azi nu s-a lamurit enigma acestui desant spectaculos de trupe si nici de ce tancurile dislocate de la Galati au fost trimise pe cel mai lung drumcatre Braila (prin Movileni-Sendreni-DN2B), in loc de varianta dig (care insemna cam jumatate din parcursul ales), insa este evident ca procurorii care se ocupa de dosarul Revolutiei vor avea de lucru.

Asta cu atat mai mult cu cat, ancheta ulterioara (abandonata inainte de se trage ceva concluzii logice) a aratat ca la Braila nu s-a gasit nici picior de terorist si ca, de fapt, confuzia a fost declansata de o serie de focuri de arma accidentale, dar si de un ordin bizar, menit sa creeze panica in randul populatiei, venit de la Bucuresti.

In fine, in seara zilei de 24 decembrie 1989, mai multe blindate au plecat catre Braila, pe varianta lunga (pe la Sendreni), deoarece o serie de informatii, evident false (nimeni de la comanda unitatii militare nu a putut demonstra de unde proveneau informatiile, cand au fost primite si daca au fost primite) aratau ca teroristii controlau drumul de pe dig si ca urmau sa atace trupele plecate in sprijin.

Pe raza satului Movileni, la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro