Moravurile moldovenilor, descrise de Dimitrie Cantemir: "Placerea lor cea mare este sa se indoape cu vin pana ce varsa"

Moravurile moldovenilor, descrise de Dimitrie Cantemir:

"Trebuie sa fie laudata si ridicata tot timpul in slavi ospitalitatea" In volumul "Descrierea Moldovei" se arata ca locuitorii tarii erau, de obicei, fideli: "Adulterele sunt rare la ei, dar tinerii socotesc ca nu e de rusine, ci de lauda ca, pana se casatoresc, sa faca dragoste intr-ascuns, ca si cum ar fi dezlegati de orice lege". Dimitrie Cantemir arata ca furturile erau foarte putine: "La ei in Moldova de Sus furturile sunt putine sau nu sunt deloc, fata de domn s-au dovedit totdeauna credinciosi si, daca si pe ei i-au muncit unele dihonii launtrice, focul n-a pornit de nicaieri, decat de la boierii din Moldova de jos.

acum 26 luni (10 Feb 2018)

Viciile moldovenilor sunt comune, descrise de Dimitrie Cantemir la inceputul secolului al XVIII-lea, sunt intalnite si la alte popoare, dar in cazul de fata sunt mult mai accentuate.

"(...) Marturisesc sincer ca, in afara de credinta ortodoxa si de ospitalitate, cu greu am putea gasi printre moravurile moldovenilor ce sa laudam pe buna dreptate. calitatile lor, dimpotriva, sunt rare si, cum sunt lipsiti atat de o buna invatatura cat si de exercitiul virtutilor, cu greu vei gasi un om care sa straluceasca prin virtuti fata de ceilalti, afara doar daca l-a ajutat o fericita inzestrare din nastere. daca un moldovean are un cal de soi si arme mai de fala, crede ca nimeni nu-l intrece, nu se va da inlaturi sa se lupte nici cu Dumnezeu, daca e nevoie", se arata in lucrarea "Descrierea Moldovei". "Inima nu o au prea departe de gura" Dimitrie Cantemir mai arata ca moldovenii erau deosebit de petrecareti si exagerau in consumul vinului: "Sunt glumeti si veseli, iar inima nu o au prea departe de gura, dar asa cum uita lesne dusmaniile, tot astfel nu pastreaza prea mult prieteniile. "Treaba mai buna au facut totdeauna cu sabia" Moldovenii sunt descrisi ca luptatori iscusiti, care manuiesc foarte bine sabia, dar si sulita, insa nu sunt fermi: "Trag foarte bine cu sageata, stiu sa arunce chiar si sulita, dar treaba mai buna au facut totdeauna cu sabia; de pusca nu se folosesc decat vanatorii, caci socotesc ca nu este lucru de cinste sa intrebuinteze impotriva dusmanului o arma la folosirea careia nu se cere nici un fel de indemanare si nici o vitejie. La primul lor atac se arata totdeauna foarte aprigi, la al doilea mai moi, respinsi si de asta data, rareori indraznesc sa atace si a treia oara. "Cand le merge rau, se descurajeaza" Dimitrie Cantemir considera ca moldovenii de la inceputul secolului al XVIII-lea nu era statornici si isi pierdeau speranta foarte repede: "Nu cunosc nici un fel de masura: cand le merge bine, se ingamfa; daca se iveste cea mai mica greut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro