Monumentul bizar aparut in cimitirul bisericii medievale Strei. Povestea lui s-a nascut din tragedia unui tanar
O luna a trecut de la moartea Alexandru Marius Lungu (20 de ani), un tanar din satul Strei ucis intr-un accident rutier. Povestea bisericii Strei Biserica din satul Strei, cea care are in cimitirul sau monumentul neobisnuit, dateaza din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, si este unul dintre cele mai vechi lacase de cult crestine din Romania.
O luna a trecut de la moartea Alexandru Marius Lungu (20 de ani), un tanar din satul Strei ucis intr-un accident rutier. Un trunchi de brad inalt de aproape 20 de metri, impodobit cu coroane de flori, cu portrete ale decedatului si purtand in varf un bradut i-a fost asezat la capatai si poate fi vazut de la mare distanta.
Astfel a fost omagiat tanarul care la sfarsitul lunii mai a murit intr-un accident rutier petrecut in zona intersectiei Drumului National 66 cu soseaua Hunedoara - Calan, la numai cativa kilometri de sat. Tragedia a fost inregistrata de camera video din masina unui sofer.
Povestea bisericii Strei
Biserica din satul Strei, cea care are in cimitirul sau monumentul neobisnuit, dateaza din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, si este unul dintre cele mai vechi lacase de cult crestine din Romania.
Biserica a fost construita din piatra pe ruinele unei asezari romane, o "vila rustica", iar din anii 1940, in lacasul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" nu s-au tinut slujbe decat ocazional. In cele sapte secole de existenta ale bisericii din Strei, o multime de legende i-au fost atribuite. Cimitirul bisericii medievale din Strei
Una dintre relatarile intrate in istorie dateaza din anul 1775 si apartine baronului Joseph von Hohenhausen, care a vizitat tinuturile Hunedoarei in 1773, insotindu-l pe imparatul Iosif al doilea al Austriei in prima sa vizita in Transilvania, si a publicat apoi volumul de insemnari "Antichitatile Daciei in Transilvania de astazi. Ofiterul austriac a acordat atentie bisericutei din Strei, descriind-o ca fiind un paraclis cu o capela pagana din vremea romanilor, ridicat pe drumul lui Traian, vizibil in acea vreme. Si icoanelor din biserica Densus din Tara Hategului, ridicata in aceeasi perioada, le-au fost scrijeliti ochii. Desi au fost vandalizate, iar timpul a fost necrutator cu ele, picturile din lacasul religios sun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro