Monstrii care au terorizat lumea Evului Mediu. Atrocitatile comise de romani pentru a se apara de strigoi si leacul impotriva muscaturii de balaur

Balaurii ucisi de sfinti Printre cele mai frecvent amintite creaturi fantastice de care se temeau oamenii in Evul Mediu au fost dragonii, personificari ale diavolului sub forma unor serpi cu aripi si cu cozi puternice folosite ca arme. Cel ce doarme, il vede aievea si a doua zi cand il dor spatele si pieptul si de care durere se tamaduieste ungandu-se cu untura de porc taiat la Ignat. "Altor strigoi, dupa ce li se spinteca burta, li se scot ficatii si inima, se ard pe foc pana se fac scrum si cenusa ce iese se amesteca intr-un pahar cu apa si se bea cu toate neamurilr lor, ca sa fie ferite. Manticorele erau creaturi legendare monstruoase cu cap de om, trup de leu, aripi de vultur si coada de dragon sau de scorpion. Nu era vorba numai de bravura, de forta fizica sau de putere de a indura, ci de o experienta magico-religioasa care modifica felul de a fi al tanarului razboinic.

acum 84 luni (29 May 2016)

Oamenii din Evul Mediu, la fel ca in zilele noastre, au creat povestiri si legende despre fiinte supranatuale infioratoare, care fie locuiau in tinuturi indepartate, fie puteau bantui, potrivit relatarilor din acea vreme, satele si orasele. Unele dintre cele mai ciudate astfel de creaturi isi aveau originea in relatarile unor autori antici, ca Plinu cel Batran sau Herodot, altele au fost invocate in scripturi, iar autorii din secolele trecute au contribuit la randul lor la crearea unor mituri despre existenta lor.

Balaurii ucisi de sfinti

Printre cele mai frecvent amintite creaturi fantastice de care se temeau oamenii in Evul Mediu au fost dragonii, personificari ale diavolului sub forma unor serpi cu aripi si cu cozi puternice folosite ca arme.

"Intalnirea cu Smeul, uneori se intrupeaza din visul celui ce patimeste de focul dragostei, se petrece ca orice intalnire curata sau necurata. Smeul intra pe fereastra sau se lasa pe cos si apucand pe cel ce doarme il pisca, il musca, il saruta si-l chinuie. Cel ce doarme, il vede aievea si a doua zi cand il dor spatele si pieptul si de care durere se tamaduieste ungandu-se cu untura de porc taiat la Ignat. Femeia care este cuprinsa de aceasta fiinta rea simte pe tot corpul ei o mare greutate, muscaturi, ciupeli si gadilituri si din cauza asta, daca se afla insarcinata, naste copilul mort", scria etnologul Tudor Pamfile, la inceputul secolului trecut.

Unicornii, mentionati in mitologie de autorii antici greci ca fiare cu un corn lung in frunte, au devenit in Evul Mediu creaturi legendare de temut, despre care se credea ca nu pot fi infranti decat cu ajutorul unor fecioare. Daca o fata virgina este plasata in fata unui unicorn si ea dezgoleste sanii, ferocitatea unicornilor va inceta, animalul va pune capul pe pieptul fetei si va fi usor de imblanzit, se arata in relatarile din acele vremuri. Strigoii, mortii - vii care au creat isterie in lu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro