Monica Macovei arata cum trebuie formulata noua ordonanta de urgenta, astfel incat vechea OUG sa fie abrogata

Monica Macovei arata cum trebuie formulata noua ordonanta de urgenta, astfel incat vechea OUG sa fie abrogata

Este important sa stim ca ordonanta hotilor - OUG 13/2017 va fi oricum dezbatuta si supusa votului in Parlament si, ca sa se indeplineasca vointa sutelor de mii de romani care protesteaza de 5 zile, ea trebuie respinsa de ambele camere ale Parlamentului. In ceea ce priveste proiectul de gratiere, depus in Parlament in procedura de urgenta, trebuie retras de Guvern, pentru ca CEDO nu a cerut niciodata gratierea ca solutie la conditiile proaste de detentie din unele penitenciare, ci a cerut imbunatatirea conditiilor de detentie, accesul real la ingrijire medicala sau eliminarea abuzurilor asupra detinutilor.

acum 86 luni (5 Feb 2017)

Titlul noii OUG: Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea OUG 13/2017 (in totalitate) si modificarea unor dispozitii din Codul de procedura penala. Numai asa noua ordonanta de urgenta (1) impiedica intrarea in vigoarea a modificarilor Codului Penal, programata pentru 9 februarie 2017, si (2) limiteaza in timp, pana in momentul adoptarii noii OUG, a modificarilor la Codul pe Procedura Penala. De la data adoptarii noii OUG, modificarile Codului de procedura penala nu mai sunt in vigoare. si se scriu, in noua OUG, textele in vigoare inainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedura penala modificate de OUG 13/2017. Acest lucru este necesar pentru ca, dupa ce OUG 13/2017 este abrogata in totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedura penala care au intrat deja in vigoare la 1 februarie 2017 si care astazi fac parte din Codul de procedura penala.

Este important sa stim ca ordonanta hotilor - OUG 13/2017 va fi oricum dezbatuta si supusa votului in Parlament si, ca sa se indeplineasca vointa sutelor de mii de romani care protesteaza de 5 zile, ea trebuie respinsa de ambele camere ale Parlamentului. Protestele nu trebuie sa se incheie inainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament.

Dupa respingerea definitiva a ordonantei hotilor - OUG 13/2017, se va dezbate in Parlament noua OUG promisa, redusa la modificarile aduse Codului de procedura penala, deja intrate in vigoare si care trebuie modificate prin noua OUG.

Pe scurt, OUG 13/2017 trebuie abrogata in intregime tot prin OUG si de acest Guvern. OUG 13/2017 va fi oricum dezbatuta si votata de Parlament si trebuie respinsa.

Pe viitor, orice prevedere din modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala, care pune in aplicare, in mod exact, si nu mincinos, decizii ale CCR, va trebui facuta prin proiecte de legi, supuse unor dezbateri publice reale.

In ceea ce priveste proiectul de gratiere, depus in Parlament in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro