MONARHIA, DUPA 25 DE ANI. Duda, pionul care l-a "capturat" pe Rege

"Adevarul" incheie seria de articole despre activitatea Casei Regale din ultimii 25 de ani cu un portret al Principelui Radu (54 de ani), cel mai activ si mai influent membru al Casei Regale dupa retragerea din prim-plan a Regelui Mihai, odata cu inaintarea in varsta. Interesant e ca in trecut eu am avut o intalnire la un ceai cu Regele si cu Regina si mi-a placut, adica mai plini de farafastacuri sunt Duda si ceilalti decat Regele si Regina. Monarhistii au devenit din ce in ce mai dezamagiti de drumul pe care o apucase Casa Regala, cu un membru care dorea sa ia conducerea unei republici si cu un Rege prea batran si prea obosit ca sa se mai opuna. Principele Radu al Romaniei Creditat de sondaje cu numai cateva procente, Principele Radu s-a retras cu doua luni inainte de alegeri si n-a mai aparut pe buletinele de vot, dar toate speculatiile facute in jurul candidaturii sale au lasat impresia ca, o data in plus, Casa Regala fusese folosita in disputele politice. Fostul prim-ministru Adrian Nastase considera ca apropierea Casei Regale de o anumita parte a spectrului politic a avut cauze precise: "Cred ca, dupa 2005, Casa Regala s-a indepartat oarecum de zona reprezentata de Traian Basescu, ale carui comentarii l-au afectat pe Rege si pe cei din jurul lui. Zoe Petre, istoric De la Iliescu la Ponta De la fotografiile cordiale cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, membrii Casei Regale au trecut, in ultimii ani, la cele cu Victor Ponta si Daciana Sarbu. FOTO: Romica Zaharia La capatul acestei cronologii se afla un Radu Duda care a reusit sa treaca cu brio din postura de actor in cea de Alteta Regala, dar care n-a rezistat tentatiei de a-si confunda propriile ambitii cu interesele Casei Regale.

acum 113 luni (25 Feb 2015)

"Adevarul" incheie seria de articole despre activitatea Casei Regale din ultimii 25 de ani cu un portret al Principelui Radu (54 de ani), cel mai activ si mai influent membru al Casei Regale dupa retragerea din prim-plan a Regelui Mihai, odata cu inaintarea in varsta.

In ultimii 15 ani, Principele Radu a contribuit decisiv la transformarea Casei Regale intr-o institutie mai energica si mai prezenta in societate, dar a atras si multe controverse care au stirbit din imaginea monarhiei. "Am asistat personal la un dejun foarte restrans si pot sa va spun ca Majestatea Sa Regele are fata de el afectiunea unui parinte.

Cum a ajuns Radu Duda dintr-un actor (foto dreapta) de pluton in postura celei mai influente persoane dintr-o institutie-simbol pentru Romania este o poveste lunga si cat se poate de interesanta. Si Principele Radu, si ceilalti membri ai Casei Regale au refuzat sa ne acorde declaratii despre parcursul sau si al Monarhiei in ultimii 25 de ani.

La momentul anului 1994, cand a cunoscut-o pe Principesa Margareta intr-un orfelinat din Bucuresti, Radu Duda, fiul unor medici din Iasi, avea in spate o cariera de actor cvasianonim in teatru, film si televiziune.

Adrian Cioroianu, istoric

"Duda a fost factorul de deschidere a usilor"

Incet-incet, Duda da semne ca nu are de gand sa ramana un simplu consort. Il insoteste pe Regele Mihai in vizitele pe care acesta le face, incepand cu 1997, in mai multe tari europene pentru sustinerea integrarii Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Odata cu aceasta ocazie renunta definitiv la cariera de actor si anunta ca se va dedica noii sale posturi. Nu putini au fost aceia care l-au identificat pe Radu Duda la originea acestei pozitionari care avea sa aduca multe avantaje Casei Regale, inclusiv inlesnirea recuperarii proprietatilor revendicate de la statul roman. De altfel, tatal lui Duda ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro