Moment de cumpana pentru Cetatea din Alba Iulia in 1849: langa statuia imparatului de la Viena a fluturat steagul cu deviza "victorie sau moarte"

Moment de cumpana pentru Cetatea din Alba Iulia in 1849: langa statuia imparatului de la Viena a fluturat steagul cu deviza

Tot istoricul citat ne spune ca Cetatea era pazita, in acele zile, de trei straji principale, amplasate la portile I, III si IV si de straji secundare pe fiecare bastion, precum si de numeroase posturi de santinela pe ziduri, care se schimbau, cu consemn (parola) la sase ore. Senzationala descoperire de la Sibot, distrusa de buldozere Dinozaurii de la Rapa Rosie: cele mai spectaculoase descoperiri din siturile aflate in zona Sebesului Povestea maistrului de geniu de la Cugir, care a inventat primul pistol-mitraliera fabricat in Romania

acum 94 luni (9 Feb 2016)

Romanii din Transilvania au ajuns in toamna anului 1848 intr-o situatie stranie: luptau alaturi de autoritatea imperiala de la Viena, impotriva revolutionarilor maghiari.

Cu sprijin de la Viena, revolutionarii romani din Ardeal au inceput, din septembrie 1848, sa organizeze Transilvania pe baze noi. Provincia a fost impartita in 15 prefecturi, iar rol de guvern il avea Comitetul National Roman de la Sibiu.

Asediul Cetatii din Alba Iulia

Armata maghiara a reusit, pana in primavara anului 1849, sa aiba sub control tot Ardealul, cu exceptia Cetatilor Alba Iulia si Deva si a centrului Muntilor Apuseni.Pentru a avea libertate de miscare, comandantul armatei maghiare din Transilvania a hotarat sa asedieze Cetatea Alba Iulia. Este ziua in care comandantul Cetatii a hotarat sa inchida portile fortificatiei, pentru a putea fi aparata."Dinspre Barabant ataca aripa de nord a armatei lui Bem, aflata sub controlul baronului Kemeny, iar dinspre Partos armatele conduse de Bem insusi. depozitul de armament), depozitele de alimente, monetaria de stat, dar si locuinte au suferit serioase stricaciuni.

Momentul simbolic din 21 iulie 1849

In timpul epuizantului asediu a avut loc si un moment solemn, in ziua de 21 iulie 1849, la Poarta a III-a Cetatii. "In prezenta batranului colonel von August, comandantul Cetatii, a corpului ofiteresc si a intregii garnizoane cantonate aici, pe fondul imnului imperial, cantat de trompetistii diviziei de vanatori, insotit de salvele de tun executate in toate cele sapte bastioane ale Cetatii, a fost inlocuit steagul negru-galben deteriorat al garnizoanei.

Tot istoricul citat ne spune ca Cetatea era pazita, in acele zile, de trei straji principale, amplasate la portile I, III si IV si de straji secundare pe fiecare bastion, precum si de numeroase posturi de santinela pe ziduri, care se schimbau, cu consemn (parola) ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro