Moldova: cum a fost posibil?

Cum a fost posibil ca, dupa aproape sapte ani de mari victorii ale "vectorului european", Republica Moldova sa ajunga in marasm moral, in pragul colapsului financiar, intr-o criza politica fara precedent, schimband cinci premieri intr-un an si intr-o situatie sociala dramatica, generata de o saracire a populatiei comparabila cu cea de dupa prabusirea Uniunii Sovietice? Cum este posibil ca, dupa 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru, Bucurestiul, prin politica de acordare a cetateniei, sa contribuie la reducerea numarului de etnici romani, care, inarmati cu pasaport european, iau drumul Vestului, de unde nu se mai intorc, pentru ca nu au la ce, realizand astfel visul tarului Alexandru al III-lea si al lui Stalin de a modifica structura etnica a provinciei?

acum 60 luni (20 Jan 2016)

Cum a fost posibil ca, dupa aproape sapte ani de mari victorii ale "vectorului european", Republica Moldova sa ajunga in marasm moral, in pragul colapsului financiar, intr-o criza politica fara precedent, schimband cinci premieri intr-un an si intr-o situatie sociala dramatica, generata de o saracire a populatiei comparabila cu cea de dupa prabusirea Uniunii Sovietice?

Cum a fost posibil ca increderea in guvern dupa doua mandate ale comunistului Voronin sa fie de 34% (in martie 2009), iar dupa aproape sapte ani de guvernare europeana increderea sa se prabuseasca la 7%, potrivit ultimului Barometru de opinie publica, din noiembrie 2015?

Cum este posibil ca perceptia cetatenilor moldoveni asupra justitiei sa fi fost mai pozitiva dupa opt ani de regim comunist (37% - octombrie 2008) decat este astazi, dupa sase ani de guverne proeuropene (12% - noiembrie 2015)?

Cum este posibil ca increderea in procuratura sa fie atat de scazuta, incat intr-o tara cu o coruptie endemica, cum este Republica Moldova, firavele actiuni de anticoruptie sa fie considerate de 45% din populatie reglari de conturi intre clanurile oligarhice sau o imitare a reformelor, ceea ce va agrava si mai mult situatia din tara, de 22% din populatie?

Cum este posibil ca, dupa peste sase ani de "mari progrese" pe "drumul catre Europa", procentul celor care se doresc in Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, care numai un exemplu de succes nu este, a ajuns mai mare decat al celor care vor aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana?

Cum este posibil ca, dupa 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru, Bucurestiul, prin politica de acordare a cetateniei, sa contribuie la reducerea numarului de etnici romani, care, inarmati cu pasaport european, iau drumul Vestului, de unde nu se mai intorc, pentru ca nu au la ce, realizand astfel visul tarului Alexandru al III-lea si al lui Stalin de a modifica structura etnica a provinciei?

Cum a fo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro