Modificari la Statutul politistului: acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinara, pensionarea anticipata si eliberarea din functie

Modificari la Statutul politistului: acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinara, pensionarea anticipata si eliberarea din functie

Cele mai importante modificari vizeaza descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situatiilor care facilitau pensionarea in jurul varstei de 40 de ani, dar si introducerea posibilitatii decontarii asistentei juridice si asistarii, de un avocat, pe timpul cercetarii disciplinare. Schimbari si pentru elevii din scolile MAI Pentru elevii din scolile MAI care sunt admisi in alte unitati de invatamant ale ministerului sau pentru agentii de politie admisi intr-un program de studii de licenta, cu frecventa, la o institutie de invatamant a MAI, proiectul ofera posibilitatea incheierii unui act aditional la angajament, care sa nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregatirea acestora, asa cum se intampla in momentul de fata.

acum 72 luni (15 May 2018)

Cele mai importante modificari vizeaza descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situatiilor care facilitau pensionarea in jurul varstei de 40 de ani, dar si introducerea posibilitatii decontarii asistentei juridice si asistarii, de un avocat, pe timpul cercetarii disciplinare. De asemenea, se stabileste un mecanism pentru eliberarea din functii de conducere a politistilor cu deficiente in indeplinirea atributiilor manageriale, evaluarea acestora urmand a se realiza pe baza unor criterii, potrivit News.ro.

"Decizia a fost luata din doua considerente, respectiv deficitul de personal inregistrat la nivelul MAI, precum si nevoia de a corecta, de indata, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstitutionale si care, daca nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selectie in vederea organizarii concursurilor din minister. Aceasta situatie afecteaza derularea masurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, in conditiile in care acesta reprezinta una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta institutia", se arata intr-un comunicat de presa al MAI.

Gradele profesionale, acordate doar de ordonatorii de credite

Primul dintre domeniile pe care le vizeaza modificarile propuse este descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, precum si reevaluarea celui privind incadrarea in functie a politistilor la debutul in profesie.

Sunt mentionate in mod expres persoanele care au competenta de acordare a gradelor profesionale, elementul de noutate constand in stabilirea competentei de acordare a sefului unitatii care are calitatea de ordonator de credite.

De asemenea, se instituie o reglementare prin care politistii pot fi pusi la dispozitie pe timpul cercetarii prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp in care li se rezerva postul si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro